11 rád pre bezpečný pohyb v lavínovom teréne

Bezpečný prechod lavínového územia zaujíma v týchto zimných mesiacov určite všetkých lyžiarov, snowboardistov, skialpinistov či turistov, ktorí navštevujú horské oblasti. Je prirodzené, že lavíny v horských oblastiach padajú bez cudzieho zavinenia, ale štatistiky nehôd ukazujú, že 90 percent všetkých obetí zomiera v lavínach, ktoré spustili sami alebo niektorý člen ich skupiny. To je celkom triezva skutočnosť, takže ak máte v pláne púšťať sa s kamarátmi mimo upravené trate a hranice lyžiarskeho areálu buďte v strehu. 

Minimalizujte nebezpečenstvo, ktoré vám hrozí

Lavínové podmienky sú predvídateľné a existuje niekoľko techník, ktoré ak sa naučíte, môžu vám pomôcť minimalizovať nebezpečenstvo, ktoré číha na každého kto sa pohybuje v lavínovej oblasti.  Pre všetkých milovníkov pohybu v zimných horách je určite výhodné absolvovať lavínový kurz, počas ktorého sa naučíte identifikovať lavínový terén, analyzovať druhy snehu, jeho vlastnosti, pohyby snehu a stabilitu snehovej pokrývky a používať lavínové vyhľadávače, sondy. Súčasťou kurzu je aj praktický výcvik – hľadanie zasypaných pomocou sond a ele. prístrojov.

Rozhodujúce je správne vyhodnotiť situáciu

Najdôležitejším ukazovateľom toho, či ste v lavínovom teréne, je uhol. Lavíny sa vyskytujú najčastejšie na svahoch s uhlom 35 až 50 stupňov, a to je prvý ukazovateľ, pre ktorý by ste mali byť na pozore. Uhol môžete určiť z topografickej mapy alebo pomocou kompasu vhodného pre meranie uhla stúpania.

Okrem toho i ďalšie faktory majú vplyv na pravdepodobnosť lavíny. Je to hlavne počasie, teplota, smer vetra, snehová pokrývka, snehové podmienky hlboko pod povrchom snehu, terénne vlastnosti, vegetácia, sklon a orientáciu. Zatiaľ čo niektoré z týchto faktorov môžu ovplyvniť vaše plánovanie trasy dopredu, iné sú veľmi dynamické a dajú sa posúdiť až na mieste.

Pár rád, ktoré môžu prispieť k vašej bezpečnosti v horách: 

  1. pred nástupom na túru do lavínami ohrozeného terénu je potrebné sa informovať u Horskej záchrannej služby o aktuálnom lavínovom nebezpečenstve
  2. lavínové nebezpečenstvo stúpne podstatnou mierou vždy po intenzívnom snežení, k stabilizácii snehovej pokrývky príde až po niekoľkých dňoch, spravidla s miernym oteplením (sneh sadne alebo spadne), pri pretrvávaní mrazivých dní po intenzívnom snežení dochádza k podstatne pomalšej stabilizácii snehovej pokrývky
  3. pri vzniku akútneho lavínového nebezpečenstva, a to od 4. stupňa, sa neodporúča zimná túra ani veľmi skúseným turistom a lyžiarom
  4. menej skúsení lyžiari a turisti by nemali ísť na zimnú túru už pri 3. stupni lavínového nebezpečenstva
  5. pred túrou je potrebné sa na špeciálnom kurze naučiť ako sa správať pri páde lavíny, ako bezpečne a rýchlo používať základné protilavínové vybavenie
  6. počas výstupu vždy očami kontrolujeme svahy nad sebou a správanie sa snehu na nich
  7. cez podozrivý svah postupuje vždy len jedna osoba
  8. nikdy nevstupujeme na snehový prevej
  9. nikdy nevstupujeme na snehovú dosku uprostred žľabu alebo svahu
  10. snehový vankúš pod sedlom – hrebeňom vždy obídeme
  11. pri páde lavíny sa najprv vždy pokúsime vyhľadať a vyslobodiť zasypaného, až keď sa to nepodarí voláme na pomoc Horskú záchrannú službu

V batohu každého zimného vysokohorského dobrodruha by určite nemala chýbať lavínová výbava. Je to trojica pomôcok – lavínový vyhľadávač, sonda a lopata.

Mať pri sebe len samotný vyhľadávač nemá zmysel – v kritickom limite po zasypaní postihnutého ho nie je bez sondy totiž možné dohľadať a už vôbec nie je možné ho vykopať v limite 15 minút, kedy je pravdepodobnosť prežitia najvyššia.

Existujú i ďalšie vychytávky. Veľmi účinné sú batohy s airbagom – teda zariadením, ktoré po spustení používateľom rozbalí okolo tela a hlavy postihnutého veľký vzduchový vankúš. Vankúš udržiava postihnutého na povrchu rútiacich sa snehových más lavíny a zabráni jeho zasypaniu.

Lavínová lopta je zariadenie, ktoré tiež spúšťa používateľ počas pádu lavíny. Zariadenie vytvorí plátennú guľu, ktorá je k telu pripútaná lankom. Po zastavení lavíny a zasypaní postihnutého je možné ho nájsť podľa lanka od lopty, ktorá zostane na povrchu lavíny. Otázne je, ako rýchlo sa podarí postihnutého vyslobodiť, hlavne ak je potrebné okolo lanka opatrne prekopávať snehové masy.

Aktuálne informácie z hôr a ďalšie dôležité informácie nájdete na portáli HZS alebo laviny.sk, ktorý bol zriadený HZS v rámci prevencie, zníženiu rizika pohybu v horách a informovanosti verejnosti o aktuálnych snehových podmienkach v slovenských horstvách.