3 dôvody, prečo sa prihlásiť na Fjällräven Polar

Veľmi úspešná zimná udalosť Fjällräven Polar je späť! Tentokrát s novou štruktúrou aplikácií krajín, ktorá ponúka ešte väčšiemu množstvu ľudí pustiť sa do dobrodružstva, ktoré mení život.

Ale najprv, čo je Fjällräven Polar?

Fjällräven Polar je 300 kilometrov dlhá cesta na psích záprahoch naprieč arktickou divočinou. Z nórskeho Signaldalenu do Väkkäräjärvi vo Švédsku. Všetko pod starostlivým dohľadom tých najväčších odborníkov z tímu Fjällräven,  ktorí vás naučia ako prežiť v arktických podmienkách, ako viesť psie záprahy, postarať sa o svojich psov a hlavne – ako si pobyt v týchto nehostinných podmienkach užiť. Viac si môžete prečítať napr. v tomto článku.

FW17_PR_email_september_Polar_1140x500

Novinky pre rok 2018

Od 16. novembra do 14. decembra bude otvorená platforma na posielanie prihlášok. Novinkou na tento rok je rozdelenie podľa regiónov, nie podľa štátov, ako tomu bolo v minulosti:

  1. Región Severský východ: Švédsko / Fínsko / Pobaltské krajiny
  2. Región Severský západ: Nórsko / Dánsko / Island
  3. Región Stredozemie: Francúzsko / Taliansko / Španielsko / Portugalsko / Grécko / Turecko / Cyprus
  4. Región UK / Benelux: Veľká Británia / Írsko / Benelux
  5. Región GAS: Nemecko / Rakúsko / Švajčiarsko
  6. Región Stredná Európa: Poľsko / Česko / Slovensko / Maďarsko / Slovinsko / Chorvátsko / Bosna a Hercegovina / Srbsko / Albánsko / Rumunsko / Moldavsko / Macedónsko
  7. Región Ázia 1: Kórea / Japonsko / Taiwan / Indonézia / Filipíny
  8. Región Ázia 2: Čína / Thajsko / Malajzia / Vietnam / Singapur / Austrália / Nový Zéland
  9. Región Severná Amerika: USA a Kanada
  10. Región Svet: krajiny neuvedené vyššie

Organizátori si od tejto zmeny sľubujú väčšiu šancu pre malé krajiny, ako je napríklad aj Slovensko. V hre je 20 miest, pričom človek s najväčším počtom hlasov z daného regiónu postúpi automaticky a porota rozhodne o druhom účastníkovi – na základe kvality prihlášky, ale aj vhodnoti uchádzača /skúsenosti, vek a pohlavie/.

Samotná udalosť sa uskutoční od 9. do 15. apríla 2018. Fjällräven bude zdieľať denné súhrnné videá na svojom Facebooku a samozrejme Instagrame

fjrpolar2 fjrpolar-camp

Ako to vidia Slováci?

V celej histórií Fjällräven Polar nájdeme iba troch Slovákov. Prvým účastníkom bol v roku 2014 Dubničan Peter Hollý. Po tuhom súboji s estónskou kočkou, ktorú podporoval aj ich prezident, sa na Polar dostal ako voľba poroty. Práve Peter je človek, ktorému účasť na tomto podniku od základu zmenila život a toto sú jeho tri dôvody prečo by si sa mal prihlásiť:

  1. Lebo zaspávať pod polárnou žiarou je fakt cool a keby môžem, tak do toho idem znova!
  2. Je to zážitok na celý život. Prežiť 4 dni na psích záprahoch v arktickej tundre, odkázaný len na seba a na svojich psov, znie to lákavo, že? + vybavenie za niekoľko tisíc eur ti samozrejme po expedícii aj ostane.
  3. Priprav sa na nehostinné podmienky, hlboké mrazy, kopy snehu, únavu, vyčerpanie. To je to čo ťa tam čaká, a ty budeš mať úsmev na tvári a budeš najšťastnejší, že práve ty si sa sem dostal.

holly-trnkaPeter Hollý a Šimon Trnka v plnej zbroji…

Tento rok, na jar 2017, malo Slovensko po prvý raz, a možno aj naposledy, svoju samostatnú kategóriu. Z pomedzi 70 prihlásených Slovákov sa za polárny kruh dostali Šimon Trnka a Daniel Štrauch. Dvojica rozdielna ako noc a deň. Dano, známy youtuber má s horami minimálne skúsenosti, oproti tomu Šimon lyžuje, prespáva na kopcoch, fotí. Oboch ale účasť nadchla a toto sú tri Šimonove dôvody, prečo by si Polar nemal odignorovať:

  1. Pretože zažiješ veci, o ktorých sa ti ani len nesnívalo a celý život budeš spomínať na úžasné dobrodružstvo za polárnym kruhom s partičkou bláznivých ľudí z celého sveta.
  2. Pretože pri troške šťastia budeš zaspávať pod holým nebom s polárnou žiarou nad hlavou v -20°C a uvedomíš si, že nič krajšie si ešte nevidel.
  3. Pretože posunieš svoje hranice, budeš čeliť dažďu, snehu, vetru, mrazu, únave, ale popri tom budeš vysmiaty od ucha k uchu.  

Zdajú sa ti dôvody chalanov podobné? Tak sa prihlás a dones si vlastné spomienky. Prihlášku hľadaj na polar.fjallraven.com