5 najvtipnejších zážitkov pri stopovaní vo Východnom Timore

Možno to sú blázni, možno dobodruhovia – ale Travel4ever si vedia užívať život. Aj preto sa vydali na cestu okolo sveta, pri ktorej chcú navštíviť viac ako 20 krajín za 20 mesiacov. Toto ich postretlo na ceste cez Východný Timor.

Trasa: Z Kupang (Západná Timor, Indonézia) k Jaco Beach (Východný Timor)
Celková vzdialenosť (spiatočná cesta): 1500 km

1. Cestovanie s kravou

Naskočili sme na korbu nákladiaku, kde sme našli túto krásnu kravu a veľa pohodlných konárov, na ktorých sme sa zložili. Boli sme vďační aj za kravu a otlačené zadky na dreve, pretože sme už nejaký čas čakali na auto uprostred neznámej pustiny Východného Timoru.

DCIM100GOPROG0161873.

2. Cestovanie ako krava

Do tohto nákladiaku bolo fakt ťažké vyliezť aj pre tak statného mládenca ako je Karol. Jeden starček sa pokúšal vysúkať hore a hodil horúce instantné rezance Natalii na hlavu. V ten moment to až tak vtipné nebolo! Troj hodinová cesta z horského mestečka Maubisse bola vyčerpávajúca a celkom aj nebezpečná. Nám to ale vôbec nevadilo, pretože to bolo zadarmo! Bola to tiež jediná možnosť, ako sa dopraviť späť do hlavného mesta Dili.

hitch_5

3. Podomový predajcovia

Posledná časť cesty do Tutualy (najbližšej dediny pri pláži Jaco Beach) sa ukázala byť najnáročnejšia, pretože sa nachádza na samom východe Východného Timoru a ešte k tomu bolo zrovna nedeľné ráno, keď všetci chodia do kostola. Po hodine čakania sme konečne stopli auto, ktoré išlo naším smerom. Problém bol, že sa jednalo o predajcu, ktorí staval snáď u každého domu! A tak sme im pomáhali predávať ryžu, konzervy tuniakov, sušienky, kávu, cigarety a ďalšie potrebné produkty. 30 km sme urazili za neuveriteľné 4 hodiny! Za celú dobu neprešlo na tejto trase žiadne iné auto. Asi je tam veľa veriacich, alebo nemajú autá. Správne sú obe varianty.

DCIM100GOPROG0191910.

4. Dva kroky dopredu, jeden krok vzad

Jedným z našich najhorších zážitkov pri stopovaní vôbec, bolo stretnúť polievacie auto. Títo mladíci pomáhali zavlažovať novo budovanú cestu do hôr, na ktorej sa veľmi prášilo. Ich štýlom bolo polievať kilometer pravú časť vozovky, potom kilometer cúvať a následne polievať ľavú časť. Tú istú cestu sme tak boli nútení absolvovať hneď trikrát! Tam, späť a zase tam.

hitch_4

5. Kozie prekvapenie!

Stopli sme si ďalšie vozidlo, na ktorom už viselo niekoľko ľudí a dokonca aj jeden skúter. Na palube bol však ešte jeden cestujúci, ktorým bola trochu vystresovaná, avšak priateľská, koza. Môžete si všimnúť, že na konci našej 1500 km cesty sme boli celkom špinaví a unavení. Hoci to nebolo úplne ľahké, určite tento štýl cestovanie odporúčame každému, kto chce spoznať pravý Východný Timor a ušetriť peniaze! Verejnej doprave sa v tejto novo budované krajine zatiaľ príliš veriť nedá a prenájom auta vás vyjde na neuveriteľných 100 amerických dolárov na deň! Sme radi, že sme stopovali, lebo sme spoznali veľa milých a nápomocných Timoranov!

hitch_3
Viac bláznivých dobrodružstiev hľadaj na webe travel4ever.cz…