Ako sa správať pri búrke?

Všetci to poznáme – leto, sladká vôňa lúčnych kvetov, slnečné počasie a hory. Ale čo keď sa obloha zrazu zatiahne a príde búrka? Počas leta nič nemožné a aj napriek tomu, že sa o búrkach a správaní počas nich popísalo už dosť,  každý rok sa opätovne vynárajú informácie o ľuďoch zasiahnutých bleskom.

Kto na vlastnej koži zažil poriadnu búrku niekde na horách vie, že to rozhodne nie je žiadna sranda. Pamätám si ako by to bolo včera, ako som sa krčil pod mladými stromami na Salatíne v Nízkych Tatrách a modlil sa, nech už búrka prehrmí. Spravil som dobre, keď som si zvolil mladé stromy pri zostupe z vrcholu a nezostal hore, alebo si nevybral iný úkryt? Rozhodne áno.

Odborníci z NG pre svojich čitateľov pripravili super mapku s popisom najnebezpečnejších miest počas búrky a celé správanie zhrnuli do týchto šiestich bodov:

1. Naplánujte si cestu..

Letné búrky bývajú  zvyčajne v skorých popoludňajších hodinách. Preto v lete treba vyraziť na túru skôr, uistiť sa, že v dobe predpokladanej búrky budete už mimo vrcholu. Ak ste toto nestihli, je treba už pri prvých signáloch búrky hľadať (aspoň vizuálne) nejaké vhodné miesto na úkryt.

2. Blesk, 30 sekúnd, BUUUM a je zle…

Ak viete že sa už búrke nevyhnete, treba si aspoň zistiť koľko času máte. Už ako deti sme rátali rozdiel medzi bleskom a hromom a presne takéto rátanie nám pomôže určiť vzdialenosť prichádzajúcej búrky.

Každé tri sekundy znamenajú vzdialenosť približne 1 km. Ak napočítate menej ako 30 sekúnd, treba urýchlene prejsť ku kroku č.3

3. Urýchlene sa dostaňte do bezpečného terénu..

Najväčšia pravdepodobnosť úderu blesku sú vrcholy hôr, hrebene, osamelé stromy, ale aj napríklad jaskyne, o ktorých mnohí mylne predpokladajú, že sú bezpečné. Tak isto nesmieme zabúdať na vodu. Blesk môže tiež prechádzať cez kovové oplotenie, mokré laná, a ďalšie dlhé vodiče. Najlepšie je nájsť si jednotný porast stromov vzdialený najmenej 100 metrov od vysoko rizikových úsekov.

4. Zaujmite správnu pozíciu…

Jedna z najčastejších mylných predstáv je, že v ľahu minimalizujete pravdepodobnosť úderu blesku. Nie je tomu tak! Ako náhle nájdete bezpečný terén, je potreba minimalizovať kontakt medzi vami a zemou (50% úderov blesku bolo spôsobených zemným prúdom, nie od priamych zásahov). Najlepšie je sadnúť si na niečo, napríklad karimatku, ruksak atď., spraviť drep, alebo sadnúť si s pokrčenými nohami, aby ste sa nedotýkali celou svojou plochou zeme.

Ak ste v skupine, nikdy nezostávate pohromade. Najlepšie je rozmiestniť sa 10-15 metov od seba, ale vždy tak, aby ste navzájom mohli komunikovať.

5. Vyhnúť sa kontaktu s kovovými predmetmi...

Ak môžete, vyvarujte sa kontaktu s kovovými predmetmi, ako sú napríklad mačky, turistické palice a podobne. Tieto je najlepšie nechať čo najďalej od Vás. Samozrejme je potrebné tento krok najskôr uvážiť, nakoľko by nebolo práve najrozumnejšie zbaviť sa mačiek, ak by to malo ohroziť Váš ďalší zostup.

6. Nájdite vhodné miesto pre kemp…

V žiadnom prípade nesmiete podceniť výber miesta kempu. Panoramatický výhľad na oblohu a vrcholy pod sebou, neznamenajú automaticky najvhodnejšie miesto. Tak isto sa neodporúča rozkladať stan v dopoludňajších hodinách.  Ak náhodou búrka udrie v noci, neriskujte ešte viac pri nočnom zostupe, ale radšej zostaňte v stane a zaujmite pozíciu z bodu č.4

Toľko rady odborníkov z NG. Ja verím, že pre triezvo uvažujúceho človeka je bezpečnosť na horách na prvom mieste a preto prosím berte niektoré upozornenia s rezervou, veď boli predsa písané pre amíkov, ktorí majú problém aj s väčšími banalitami. Horám zdar a nech Vás búrky obchádzajú!


Zdroj: http://www.nationalgeographic.com/