Ako trénujú najlepší horolezci?

Čo odpovieš, keď sa ťa jar opýta, čo si robil v zime? Hoci sa to nezdá, zima je pre väčšinu športovcov obdobím nekonečnej driny  a potu v telocvični.

Zimná príprava je základom aj pre najlepších lezcov a aj keď sú ich tréningové postupy pre nás, normálnych ľudí /chcel som napísať obyčajných ľudí, ale rýchlo som sa opravil/ ako z ríše snov, pre nich je to iba každodenná rutina.

Patxi Usobiaga

Bývalý španielsky závodný lezec, ktorý vyhral v rokoch 2006 a 2007 svetový pohár v lezení a hoci ho autonehoda pripravila o možnosť v profesionálnom športe aj ďalej pokračovať, určite patril k najväčším poctivcom,  aké tento šport poznal.

Wolfgang Güllich

Bol profesionálnym športovým lezcom, ktorý posúval hranice a liezol cesty, o ktorých ostatní iba snívali. Taktiež bol prvým, kto do športového lezenia priniesol ucelenú koncepciu tréningu. Zaujímavosťou je, že si zahral aj vo filme Cliffhanger, kde pri lezeckých scénach zastupoval Sylvestera Stallona.

Vo videu nevystupuje, ale sú v ňom zachytené jeho postupy.

Markus Bendler

Rakúsky horolezec, prezývaný tiež „Eisprinz“ – ľadový princ, je svetovým šampiónom v ľadovom lezení. Má za sebou množstvo obtiažnych ciest a je zapísaný ako najmladší horolezec, ktorý zdolal cestu 8b+/c

Neustále žije v malej dedinke v Tiroslku, kde aj trénuje.

zdroj: pohora.cz + internet