Ako znie krajina

Pobyt v prírode zlepšuje pozornosť, pamäť a hlavne náladu. Sú to práve zvuky prírody, ktoré ľudí dokážu naladiť a vrátiť k prirodzenej harmónii. Moderný život však človeka od prírody skôr oddeľuje.

Cieľom môjho projektu je priblížiť ľuďom prírodu a hlavne jej autentické zvuky. Chcem, aby bolo možné počúvať prírodu doma, v práci, či kdekoľvek inde. Práve preto som vytvoril projekt Ako znie krajina, ktorého nápad som nosil v hlave päť rokov a teraz som sa konečne pustil do jeho realizácie. Vo februári som spustil stránku s mapou, do ktorej postupne vkladám súradnice, zvuky a fotografie z rôznych častí krajiny. Už teraz si môžete vypočuť, ako znie Mariánske námestie v Žiline, rieka Nitra v Partizánskom, či stráne nad Terchovou, ale všetky zvuky na stránke sú zatiaľ nízkej kvality a slúžia len na ukážku toho, ako to bude vyzerať neskôr.

Ak sa mi vďaka vám podarí vyzbierať stanovenú sumu, plánujem na stránke zverejniť do konca jesene minimálne 50 hodín nahrávok vysokej kvality z rôznych kútov prírody Slovenska a Čiech a neskôr pridávať ďalšie.

Mojim cieľom je zaznamenať najjemnejšie zvuky našej prírody v kvalite, ktorá vám umožní myslieť si, že sa práve nachádzate niekde veľmi ďaleko od civilizácie, hlboko v lese, v ktorom je počuť skutočný život zvierat, rastlín a celej prírody. Chcem, aby boli zvuky zaznamenané dokonale a z takých miest, ktoré sú akusticky výnimočné. Plánujem nahrávať nie len prírodu, ale aj rázovité obce a mestá, v ktorých je takisto možné nájsť tiché okamihy a upokojujúce zvuky.

azk-003

Mapa

S vašou podporou chcem zmapovať akustickú tvár krajiny a jednotlivé zvuky v mape budú slúžiť na dotvorenie celkového obrazu o danom mieste. Cez Google Street View je možné virtuálne navštíviť rôzne miesta a vďaka stránke http://akozniekrajina.sk už aj si vypočuť, ako to na danom mieste znie. 

mapa zvukov

Ako to vidí autor

“Projekt som nosil v hlave niekoľko rokov. Počas štúdia na univerzite v Žiline som pracoval v internátnom rozhlasovom štúdiu Rapeš, kde som sa začal hrať so zvukom, s nahrávkami a so záznamom rôznych ruchov. Už vtedy som rozmýšľal, že by som vytvoril internetovú databázu zvukov. Asi tri roky po škole som si kúpil nahrávadlo pre potreby v divadle a spomenul som si na svoj niekdajší nápad, ktorý sa postupne menil, prechádzal rôznymi fázami, až z toho vznikla stránka akozniekrajina.sk”, spomína na začiatky projektu jeho autor, Tomáš Lazár.

“Súbežne s tým, ako sa nápad pretváral som si začal pri svojej práci v open-space kancelárii uvedomovať, že ak sa potrebujem naozaj sústrediť a zároveň byť pokojný, je len jeden druh zvukov, ktoré toto dokážu – zvuky prírody. Nenašiel som dokonalejšie zvuky, ako tie, ktoré dokáže namiešať práve príroda. Môže to znieť ako klišé, ale ja to tak vnímam.”

Projekt je v počiatočnej fáze. Momentálne ponúka mapu, kde je možné počúvať, ako znie krajina na rôznych miestach – v meste, obciach, či v prírode. “Vďaka tejto mape môžu ľudia počúvať zvuky z rôznych častí (zatiaľ) Slovenska, doslova môžu cestovať ušami po mape :) Príjemné zvuky sa dajú nájsť nie len v prírode, ale ak človek pozorne počúva, tak aj v meste, mestských parkoch, či ráno na námestí, keď sa celé mesto ešte len prebúdza. Stačí len počúvať, ako znie krajina :)” 

Podporiť projekt môžete aj na startovači.cz

“Ak sa mi podarí na Startovači vyzbierať dostatok peňazí, chcem zakúpiť kvalitnejšiu nahrávaciu techniku, a začať nahrávať kvalitnejšie zvuky. Tým pádom budem môcť spustiť naplno aj sekciu Minúty ticha. V nej chcem prinášať dlhé záznamy zvukov najmä z prírody, ktoré môžu slúžiť práve ako zvuková kulisa pri práci, oddychu, alebo k akejkoľvek inej činnosti. Tieto zvuky nerušia, harmonizujú priestor a upokojujú. Koniec-koncov, kto chodí do prírody, vie, o čom hovorím.”

startovac2