Alex Honnold a Renan Ozturk sa pokúsia o jeden z najťažších voľných prelezov v Severnej Amerike

Ďalší zaujímavý projekt. V júni sa Alex Honnold a Renan Ozturk vydajú na Aljašku, aby sa pokúsili o prvý voľný výstup na Wine Bottle Tower vo východnej stene Mount Dickey. Vysoko technická trasa po čistej žule vedie 2909 m kolmo hore, čo je o 600 metrov viac ako kultový El Capitan v Yosemitoch. Ak budú lezci úspešní, bude sa jednať o najväčší voľný prelez v Severnej Amerike.

963625
/photo_gloss151/

Horolezci dosiahli vrchol Mount Dickey prvýkrát v roku 1955, a to cez západnú stenu, ktorá dodnes zostáva najobľúbenejšou výstupovou trasou. K dnešnému dňu sa na Wine Bottle Tower podarilo vystúpiť iba jedinému tímu – boli to Rakúšania Thomas Bonapace a Andreas Orgler v roku 1988, ktorí ale neliezli voľne. Naopak Honnold a Ozturk budú pri výstupe používať len svoje ruky a nohy /lano budú používať len pre prípad pádu/.

renan
Je ešte príliš skoro na presné detaily ich plánu, ale už teraz je jasné, že k nástupu do steny sa dostanú na lyžiach. Odtiaľ sa budú musieť rozhodnúť, či využijú 24 hodín denného svetla a urobia cestu v jednom dlhom záťahu, alebo si zoberú potraviny na 2-3 dni a tiež vybavenie na vertikálne kempovanie. Podľa slov Renana budú musieť liezť pomerne rýchlo a hlavne počas najchladnejších častí dňa, kedy budú teploty tesne pod bodom mrazu a odpočívať naopak, v najteplejšej časti dňa.