Alex Honnold prepísal dejiny – jedna z najťažších ciest v Yosemitoch sólo bez lana!

Ako informoval National Geographic, v sobotu sa známemu americkému horolezcovi Alexovi Honnoldovi podaril jeden z najvýraznejších počinov v histórii lezenia. Ako vôbec prvý na svete vyliezol neistený a bez lán cestu Freerider 5.12d na slávnom El Capitane. 

1  CACDSC_3361A
/photo_©Tom Evans/
3  CACDSC_3380
photo_©Tom Evans/
4  CACDSC_3406
/photo_©Tom Evans/
8  CACDSC_3453
/photo_©Tom Evans/

Cestu, ktorá má 33 dĺžok (miestami 7c/+), začal liezť v 5:32 ráno, hore bol za 3 hodiny a 56 minút. Podľa informácií sa na výstup pripravoval utajovane asi rok. Každý deň venoval Alex dlhé hodiny tréningu, viseniu za prsty, zhybom na jednej ruke na doske, ktorú si namontoval na svoju dodávku. Pri jeho výkone boli okrem fyzických predpokladov dôležité hlavne jeho mentálne schopnosti ovládať strach. Jeho tolerancia k nebezpečným situáciám je tak pozoruhodná, že neurológovia vedecky študovali časti jeho mozgu súvisiace so strachom, aby videli, v čom sa líši od normy. Alex to ale vidí pragmatickejšie: “Samozrejme viem, že som pri sóle v nebezpečenstve, ale pocit strachu mi v žiadnom prípade nepomáha,” povedal. “Ale pocit strachu výkon len zráža dolu, tak ho vytesním preč.”

7  CACDSC_3425
/photo_©Tom Evans/
10  CACDSC_3476
/photo_©Tom Evans/
12  CACDSC_3504
/photo_©Tom Evans/
13  CACDSC_3522
/photo_©Tom Evans/

“Pred rokmi, keď som si prvýkrát mentálne zisťoval, čo znamená liezť Freeridera sólo, bolo tam pol tucta dĺžok, v ktorých som si myslel: To je desivý krok a toto skutočne šialená sekvencia …,” cituje National Geographic Alexa. “Bolo tam toľko úsekov, o ktorých som si myslel ‘hrôza’. Ale za tie roky som si rozširoval svoju komfortnú zónu viac a viac, až sa tie miesta, ktorá sa zdali totálne bláznivé, dostali do oblasti možného.”

14  CACDSC_3559
/photo_©Tom Evans/
16  CACDSC_3592
/photo_©Tom Evans/
17  CACDSC_3616
/photo_©Tom Evans/
19  CACDSC_3664
/photo_©Tom Evans/

Už teraz sa teším na film, ktorého súčasťou je nielen samotná cesta, ale aj celková príprava. Celú Alexovu akciu dokumentoval známy filmár a fotograf Jimmy Chin.


/Celá foto story aj s komentárom priamo z miesta diania hľadaj na photo©Tom Evans/