ROZHOVOR: Dorota Nvotová

Herečka a cestovateľka v jednej osobe, nám pri príležitosti vydania cestopisnej knihy Fulmaya  poskytla exkluzívny rozhovor. Aký je Nepál, čo ju tam ťahá a aké sú jej plány do budúcnosti prezradí Dorota Nvotová.

 Čau Dorka, ako sa máš a čo máš nové?
Mám novú prerobenú garzónku a novú knihu Fulmaya, ktorá práve vychádza.  

 Ak by ti v dobe tvojej najväčšej “hereckej slávy” niekto povedal, že v roku 2011 budeš sprevádzať turistov po Himalájách, čo by si si o ňom myslela?
Že ma asi dobre pozná… 

 Jasné, ide aj o biznis, ale tvoja cestovka mi príde, že až tak veľmi o biznise nie je. Na svojom webe uvádzaš informácie, ktoré sa na iných weboch ponúkajúcich podobné zájazdy len tak nedočítaš. Prečo to vlastne robíš?
Hlavne kvôli tomu, aby som odtiaľ nemusela často odchádzať. Aby som sa uživila tam, chodením po kopcoch – to ma baví. A tak je to spojenie príjemného s užitočným. 

 Aký je o tvoje zájazdy záujem?
Na jeseň veľmi dobrý a musím ľudí odháňať – beriem len malé skupinky. Na jar je menší. Neviem či to súvisí s jarnou depresiou, alebo s daňovým priznaním. A v zime a v lete v Nepále nie je sezóna. 

 Kto tvorí prevažnú časť tvojej klientely? Lebo niektoré cestovky zo Slovenska sa špecializujú hlavne na majetnejších, alebo ako to oni nazývajú prominentných turistov. Politika je jasná – majetnejší turista pustí viac „peria“ ako študent. Čo hovoríš na tento prístup?
Keďže väčšinu zájazdov osobne sprevádzam, zameriavam sa hlavne na dobrých ľudí. Na ľudí, ktorí ocenia ozajstné veci, a mávnu rukou nad nepodstatnými. Na ľudí, s ktorými si to aj ja sama užijem. A aj keď to zďaleka nie je pravidlo, predsa len ich nemôžem hľadať len v tej majetnejšej skupine. Mám treky aj pre študákov – cenovo dostupné. Takisto plánujem poradňu pre začínajúcich backpackerov – pre ľudí, čo nechcú ísť organizovaným spôsobom s cestovkou, ale aj tak ešte nemajú gule ísť len tak sami. 

 Nepál – aký v skutočnosti je?
Všelijaký. Taký, ako sa na neho pozeráte. Tak ako všade inde, aj tam nájdete len to, čo hľadáte. Ale podmienky na hľadanie sú priaznivé.

 V dokumentoch z Nepálu sa hovorí o neobyčajne vrúcnych a skromných ľuďoch. Aký sú napríklad v porovnaní s obyčajnými Slovákmi?
Vrúcni a skromní, ale aj emocionálni a otvorení. Trochu ako naši rómovia. 

 Krajiny ako Nepál a Tibet sa stávajú medzi turistami čoraz viac populárnejšími. Pociťuješ aj ty tento boom? Respektíve menia sa miesta kam chodíš s prílevom turistov?
Iste, že sa menia. Ale čuduj sa svete, tie najlepšie miesta sa ešte stále nepodarilo turistom zničiť. Ako keby tí najväčší debili chodili iba na tých 5 hlavných miest, čo nájdu v každej príručke, a všeti normálni ľudia, ktorých rád stretneš a prehodíš pár slov, chodia na tie fasa miesta. Preto aj beriem malé skupinky – lebo ich chcem brať na fasa miesta – a nemať pri tom výčitky svedomia. 

 Na tvojom webe som sa dočítal, že všetko špeciálne vybavenie, ktoré stojí na Slovensku tisíce, kúpiš v Nepále za pár korún. Je to pravda?
Áno, ale sú to fejky, hoci vydarené. Čínsky goratex za 10 euro, flíska za 5. A vydrží to v pohode. Netvrdím že dlhé roky a netvrdím že až na Everest, ale na tie treky čo robíme my, to stačí.  

 A čo elektronika? Keďže sme na filmovom portáli, určite by všetkých zaujímalo, či sú aj profi kamery v Nepále podstatne lacnejšie a či sa dá na ne spoľahnúť?
Celá foto a kamerová technika a jej príslušenstvo je zhruba o tretinu lacnejšie. Ale treba zjednávať. Tu sa paradoxne jedná o originály so zárukou. 

 Ak je to tak, neplánuješ otvorenie e-shopu s outdoorovým vybavením za ľudové ceny?
Možno aj áno, človeče. 

 Tvoja sestra zdokumentovala jeden z tvojich trekov? Kedy tento film uvidíme na našom portáli?
Film bude prvý krát verejne dostupný ako príloha k mojej knihe pre ľudí, ktorí si ju kúpia cez www.evitapress.sk   

 A čo si vlastne myslíš o našom projekte – outdoorfilmy.sk a snahe priniesť ľudom možnosť „zažiť“ dobrodružstvo pred monitorom?
Je to super. Hlavne pre ľudí, ktorí ho nevedia zažiť normálne :) 

 Poďme k najhorúcejšej novinke posledných dní – tvojej knižke. Môžeš nám ju troška predstaviť?
Jedná sa o osobný cestopis. To znamená, že to hovorí rovnako ako o krajinách aj o mne a mojom príbehu. Je to suma sumárum asi najdôležitejších 5 rokov môjho života. S Nepálom, S Indiou, s rozvodom, s deckami a nájdením kľúča k ako tak možnej a šťastnej existencii. 

Knižka sa volá rovnako ako tvoja cestovka. Náhoda to asi nebude?
Fulmaya je moje nepálske meno. Dostala som ho od miestnych.

 Že názov knihy nesie tvoje meno už vieme, ale čo toto exotické slovo znamená?
Znamená to Kvet lásky. A nesmejte sa. 

 Herectvo a spev si momentálne odstavila na druhú koľaj. Plánuješ sa k nemu ešte niekedy vrátiť?
Neodstavila. Pripravujem a snáď čoskoro aj nahrám svoj tretí album, momentálne točím film Konfident s tatinom Jurajom Nvotom a chystám sa na celoslovenskú šnúru – bude to krst knihy, premietanie fotiek, predajná výstava fotografií, ktorej výťažok pôjde deckám do Nepálu a zároveň to bude normálna koncertná šnúra s kapelou. Bude to prebiehať od 19. do 24. mája. Podrobnosti čoskoro na mojej stránke www.dorotanvotova.sk   

Dík za rozhovor, želám veľa šťastia.  

Viac informácií o Dorote a jej aktivitách nájdete na www.dorotanvotova.sk, www.fulmayatravel.com, www.happyhomenepal.sk