Dráma na Nanga Parbate – najrýchlejšia záchranná akcia v dejinách himalájskeho horolezectva

Prednedávnom sme informovali o zimných expedíciách na osemtisícovky – Zimné expedície na osemtisícovky – tvrdý boj v mrazivom pekleU našich severných susedov najväčšiu pozornosť púta expedícia so snahou o vôbec prvý zimný výstup na K2. Druhá najvyššia hora sveta je totiž posledná osemtisícovka, ktorá v zimnom období vytrvalo odoláva. Ale od piatku sa nehovorí o ničom inom, ako o záchrannej misii na inej osemtisícovke – Nanga Parbat!

mackiewicz-revolv-nanga-1
zdroj: facebook

Ďalší poľský horolezec Tomek Mackiewicz sa totiž spolu so svojou francúzskou spolulezkyňou Elisabeth Revol pri pokuse o zimný výstup na Nanga Parbat čisto alpským štýlom, dostal do problémov. Podľa dostupných informácii sa spomínanej dvojici podarilo vystúpiť na vrchol, ale pri zostupe nastali problémy. Nakoniec boli nútení bivakovať vo výške na 7000 metrov, kde teplota dosahovala -60°C !!! 

Masívna záchranná akcia

Tomek bol v kritickom stave, mal omrzliny a trpel výškovou chorobou i snežnou slepotou. V piatok sa rozbehla rozsiahla záchranná akcia, ktorú financovalo Poľské ministerstvo zahraničných vecí. Súčasne sa rozbehla aj crowdfundingová kampaň, kde sa v priebehu 4 hodín vyzbieralo viac ako 50 000 €. Na záchranu sa vydali dva vrtuľníky so štyrmi horolezcami z poľskej expedície na K2 –  Adam Bielecki, Denis Urubko, Piotr Tomala a Jarosław Botor.

50194
zdroj: facebook

V priebehu soboty /27.1./ vrtuľník dopravil záchranný tím s medzipristátím a natankovaním v Skarde,  zo základného tábora pod K2 do prvého tábora pod Nanga Parbatom. Vrtuľník ich kvôli hmle nemohol vysadiť vyššie ako 1000 metrov pod uviaznutou dvojicou. Medzitým už Elizabeth začala sama zostupovať dole. Po pár hodinách ju vďaka lokalizátoru a svetlu z čelovky objavila dvojica Bialecki, Urubko, ktorá postupovala extrémne rýchlym tempom cca 1000 v.m. za pár hodín. Obaja záchrancovia sami riskovali veľa, očakával sa príchod zlého počasia a sneženia…

Snežná búrka udrela – záchrana bola zastavená

I napriek obrovskej snahe záchrana Tomeka, bohužiaľ, už nie je možná,“ napísal na sociálnej sieti Ludovic Giamgiasi, priateľ Revolovej. “Je to strašné a bolestivé rozhodnutie, sme v hlbokom smútku, všetky naše myšlienky sú spojené s Tomekom a jeho rodinou.”

Problémom vo vysokej nadmorskej výške je práve počasie, ktoré je extrémne nebezpečné. Záchranárom by pri ďalšom nasadení v teréne išlo o život. Rýchlosť vetra dosahovala 80 km/h a na nedeľu večer miestneho času, predpovedajú snežnú búrku. I napriek tomu, že sa podarilo zachrániť len jeden ľudský život to bola jedna z najrýchlejších a najúžasnejších záchranných akcií v dejinách himalájskeho horolezectva, kedy sa pre dobrú vec a záchranu životov, dokázalo spojiť veľké množstvo ľudí.