Expedičná kamera 2017 – to je kúzlo života a bezprostredný kontakt s prírodou

Hoci v našich končinách na niektorých miestach ešte vládne zima, mnohí z vás premýšľajú nad tým, kam a za akým dobrodružstvom vyrazia. A presne v tomto vám pomôže ďalší ročník filmového festivalu Expedičná kamera, ktorý sa už po šiestykrát uskutoční aj v Považskej Bystrici. Konkrétne v sobotu, 11.marca 2017 od 16:00 v kine Mier.

16114349_10208237217388251_354003618634046621_n

Tento rok vám opäť pripomenieme, že ľudská kreativita nepozná medze, či už vo vykonávaných aktivitách alebo v miestach, kde sú ľudia schopní žiť. Uvedomíte si, aká je naša planéta obrovská, koľko neuveriteľných miest poskytuje a koľko na nej žije zaujímavých ľudí, prežívajúcich rôzne osudy.

Splav Amazonky, Ajlaška, mtb v Gruzínsku a potápanie

Festivalová porota vybrala, ako vždy, filmové lahôdky, ktoré boli ocenené na prestížnych svetových festivaloch. S aktérmi jednotlivých snímok zažijete výzvu, v podobe 400 km dlhého ultra maratónu v nehostinnej púšti, vodácke dobrodružstvo šestice kamarátov v ďalekej Aljaške, mtb expedíciu v odľahlých gruzínskych horách, či 20 mesiacov strávených splavom 7500 kilometrov po riekach Amazónie.

during the inaugural 2015 Ultra Trail Gobi Race, China.

Ak budeme konkrétnejší, stretnete sa s 91 ročnou Britkou, ktorá svoj život zasvätila lezeniu a sprevádzaniu ľudí po horách. Snímka Projekt Moffat vám predstaví celý jej životný príbeh. Dvaja kamaráti sa rozhodnú pre Návrat do Zanskaru, čo je oblasť, kde pred 30 rokmi spoznali miestnych srdečných obyvateľov, ale aj silnú väzbu na budhizmus. Poznamená toto odľahlé miesto výstavba cesty a spojenie Zanskaru s civilizáciou?

moffat1

Nadšený cestovateľ a cyklista Hervé si vymyslel bláznivý plán. Svoj bajk chce použiť ako pohon lode a slaviť rieku Amazonku. Za 20 mesiacov prekonal 7500 km po rôznych riekach Amazónie. Ako sa vyrovnal so samotou, vrtkavým počasím, krokodílmi či pirátmi sa dozviete vo filme Pura Vida.

Ani tento rok nebude chýbať české zastúpenie. Partia šiestich kamarátov sa vydala za polárny kruh na prekrásnu Aljašku aby tu na nafukovacích lodiach splavili rieku Alatnu. Celá cesta vedúca Divočinou Aljašky, sa stala pre všetkých členov expedície nezabudnuteľnou súčasťou ich životov.

aljaska2

V spolupráci s Vlastivedným múzeom je pre všetkých milovníkov cestovania pripravená obľúbená prednáška Zbaľ sa a poď…, v rámci ktorej sa vďaka rozprávaniu a fotografiám Marcela Šurku prenesieme do síce neďalekej, ale o to dobrodružnejšej Ukrajiny.

DSC_0120

Bonusové filmy s extrémnymi výkonmi

Okrem hlavných snímok sa môžete tešiť aj na bonusové filmy, ktoré sa venujú hlavne športovým aktivitám v horách. Bežci môžu pri sledovaní závodu Ultra Trail Gobi Race prehodnotiť svoje doterajšie ciele. Gruzínsky Kaukaz je hlavne cieľom trekerov, ale ani s bicyklom sa tam nudiť rozhodne nebudete. Film Cesta do Kazbegi priblíži gruzínske ľudoprázdne hory, horské bicykle, a partiu kamarátov, čo sa ich rozhodli zdolať.

kazbegi-1

Film Veľká skalná párty divákov zavedie do amerického Arkansasu, kde sa schádzajú tí najlepší horolezci sveta na už tradičnom vytrvalostnom lezeckom závode. Snímka verne zobrazuje tamojšiu atmosféru a sleduje súperenie medzi tímom Nica Berryho a Masona Earla oproti Alexovi Honnoldovi.

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je pripravené občerstvenie, káva/čaj či chlieb s masťou a samozrejme zaujímavé časopisy. A na úplný záver nebude chýbať ani obľúbená tombola. Príďte a užite si príjemne strávené popoludnie so svojou rodinou či priateľmi.

Festival bude svoju jedinečnú expedičnú atmosféru šíriť až do začiatku apríla vo viac ako 200 kinách, kluboch a miestach, kde chápu, že cestovanie je zmyslom nášho života. Na mnohých miestach bude premietanie doplnené sprievodným programom. Zoznam všetkých miest naprieč Českom a Slovenskom nájdete na webe www.ExpedicniKamera.cz.

EK-2017_PB (Large)