Filmy s horskou tematikou počas Vianoc 2017 na RTVS

Ako každý rok, aj teraz vám prinášame prehľad filmov s horskou tematikou, ktoré do svojho programu, počas vianočných sviatkov, zaradila RTVS. Nie je to taká bohatá nádielka ako obyčajne, ale niekoľko zaujímavých tipov sa nájde.

Filmy s horskou tematikou počas Vianoc 2017 na RTVS

25.12.     

16:15    

Universum – čarovný les    

:2     

26.12.

8:30

Universum – čarovný les

:2

27.12.

20:10

Duel na južnom póle – Scott vs. Amundsen     

:2

28.12.

10:35

Duel na južnom póle – Scott vs. Amundsen  

:2

28.12.

20:10

GEN.sk – Peter Hámor

:2

1.1.

20:10

Braňo Molnár – Žijem Dunajom – PREMIÉRA     

:2

Najväčším ťahákom bude, okrem portrétu Petra Hámora v relácii GEN.sk, určite premiéra nového filmu Braňa Molnára – Žijem Dunajom – na Nový rok o 20:10. Film dokumentuje unikátne miesta Dunajských luhov a vzácnej fauny a flóry. Ale aj meniacu sa krajinu okolo rieky. Režisér úpenlivo hľadá ten obraz krajiny, uložený v hlave, ktorým žil z rozprávania svojich predkov. Dokument ukazuje silnú potrebu zastaviť vplyv prostredia na život rieky a túžbu žiť s jej divokosťou, prirodzenosťou a pôvodnými hodnotami.

Duel na južnom póle – Scott vs. Amundsen

Nemenej zaujímavý bude aj Duel na južnom póle – Scott vs. Amundsen, príbeh o dvoch odvážnych  prieskumníkoch: britskom dôstojníkovi Robertovi Falconovi Scottovi a nórskom dobrodruhovi Roaldovi Amundsenovi. Ich cesta z roku 1911 sa stala jedným z najslávnejších duelov všetkých čias: Duelom o dobytie južného pólu! Či už v stratégii, v príprave zdrojov, alebo v samotnej filozofii – vo všetkom boli ich prístupy rozdielne.

Vďaka archívnym záznamom, záberom i svedectvám – či už samotných cestovateľov, alebo historikov a vedcov, sa autorom filmu podarilo zostaviť pútavý príbeh – aj vďaka použitiu animovaných kresieb. Scott a Amundsen si pritom počas ich legendárneho súboja nikdy neskrížili cesty. Museli prekonať tisícky míľ v najnehostinnejšej časti sveta. Čelili vetrom s rýchlosťou 300km/h, či teplotám pod mínus 40 stupňov Celzia. Obaja dosiahli svoj cieľ: Najprv Amundsen, potom Scott. Ten však počas návratu zamrzol. Napriek tomu, že Scott svoj zápas s Amundsenom prehral, stal sa hrdinom tohto príbehu. Dnes, sto rokov po dramatickom dueli, sa však môžeme zodpovedne spýtať: Kto skutočne zvíťazil na južnom póle?

pole-party-norwegian-tent