Ľuboš Kravec – HIKE&FLY – prelet naprieč Slovenskom

Dňa 18. mája 2016 o 8:00, vyrazí profesionálny paraglidista Ľuboš Kravec z najzápadnejšieho bodu Slovenska – Záhorskej Vsi, s cieľom preletieť naprieč Slovenskom až do cieľa na ukrajinskú hranicu v Bukovských vrchoch. Letieť bude cez otočné body Veľký Kriváň v Malej Fatre, Zlatý Stôl v Stolických vrchoch, vrch Minčol na pohorí Čergov.  

xsl_new_zmena5 (Large)

Naše krásne Slovensko leží na území, kde pohoria Karpát zaberajú podstatnú časť krajiny, vytvárajú sa tu tak vhodné podmienky na plachtenie a paragliding. Preto som sa už dávnejšie pohrával s myšlienkou, vyraziť naprieč Slovenskom, len za pomoci svojich nôh a paraglidingového klzáku. V Európe sa v hike&fly konajú aj rôzne závody, najznámejší je napríklad X-Alps alebo X-Pyr, kde piloti prekonávajú najväčšie horské masívy Európy. Ja som sa zatiaľ rozhodol, že otestujem svoje limity na rodnej pôde a pokúsim sa pre začiatok zdolať Slovensko.”

Veľká skúsenosť a test vlastných síl

Okrem padáku si ponesie zo sebou aj celú výstroj na bivak, vrátane stanu, spacáku a kempovacieho náradia. Okrem toho ho nebude sprevádzať žiadny „support“ čiže všetko ostane len na ňom.

281 (Large)

Veľkú úlohu bude zohrávať aj priazeň počasia a vhodné podmienky pre let. Od toho bude závisieť aj za aký čas sa mu podarí trasu absolvovať. Ľubo predpokladá, že keď mu počasie zahrá do karát, mohlo byť to byť aj menej ako týždeň, ak to však tak nebude, napredovanie bude o dosť náročnejšie. Uvidíme teda čo ho nakoniec postretne, každopádne to bude veľká skúsenosť, zážitok a otestovanie vlastných síl, ako aj príprava na náročnejšie preteky tohto druhu. 

Kto je Ľuboš Kravec?

Dvadsaťtri ročný študent UMB v Banskej Bystrici, slovenský reprezentant, ktorý sa profesionálne venuje paraglidingu a je inštruktorom v Paraglidingovej škole. Keďže behanie a paragliding ide ľahko spojiť do čoraz viac populárnejšieho športu, tzv. hike&fly, netrvalo dlho, aby aj Ľubo dal tejto kombinácii „zelenú“ a začal si užívať slobodu pohybu naplno! Pretože lietanie – to je sloboda. No tá končí, pokiaľ po pristátí dáte na plecia zhruba 25 kilogramový batoh s výstrojom, ktorý potom musíte odniesť pár kilometrov späť do civilizácie, alebo vyniesť znovu na kopec. Tam sa sloboda končí. Preto boli nejaké poriadne výlety s padákom na pleciach dlho len v jeho hlave.

20150701_121227 (Large)

Dnes je už na trhu dostupné množstvo ultraľahkej výstroje, čiže sa dá s padákom, sedačkou, prilbou a ostatným vybavením dostať zhruba na polovicu štandardnej hmotnosti. Samozrejme je to aj dosť finančnej náročné. Ale keďže sny si treba plniť, išiel si tvrdo za svojim! Aj vďaka podpore sponzorov, sa mu postupne podarilo si takúto výstroj zadovážiť, čím sa mu otvorili úplne nové možnosti a výzvy, ktoré mohol posunúť z úrovne úvah a plánov, konečne do reality.

vlcsnap-error184 (Large)

Viac o jeho projekte sa dočítate na webe, kde bude možné sledovať Ľubošov pohyb aj pomocou livetrackingu. Jeho súčasťou je aj blog kde každý deň pridá krátky report, a takisto fórum, kde mu budete môcť napísať nejaké povzbudivé slová, prípadne rady. “Budem sa tešiť, ak sa na časť trasy bude chcieť niekto ku mne pripojiť, či už na zemi, alebo vo vzduchu” dopĺňa Luboš.

O celom projekte bude natočený aj dokument, ktorý sa určite objaví aj na našom webe. Držte palce! Do štartu zostáva necelých 57 dní!


Ľubošovi sa spolu s parťákmi podarilo zvládnuť let a hladké pristátie na talianskom vrchu Marmolada s nadmorskou výškou 3 343 m n.m., natočili o tom aj film Kráľovná Dolomitov