Horomil Fest

Festival hôr a cestovania Horomilfest sa tento rok opäť predstaví divákom Považskej Bystrice. Tento sviatok pre všetkých milovníkov skál, turizmu, diaľok,  jaskýň či adrenalínu, je zameraný čisto na prezentáciu slovenskej tvorby. V poradí už druhý  ročník bude niekoľkodňový /od 2.do 4. septembra/. Začínať bude 2. septembra (v piatok) o 16:00 nádherným filmom Nízke Tatry – srdce Slovenska od režiséra Braňa Molnára. Počas festivalu sa divákom predstaví viacero významných osobností.

Medzi najvýznamnejších piatkových hostí bez pochybne patrí Pavel Ballo, vďaka ktorému sa svište opäť dostali aj do Belianskych Tatier. Nemenej významným hosťom bude Katarína Zellerová, ktorá nám svojím filmom Haity – Boh nás opustil, sprostredkuje ničivé zemetrasenie, ktoré postihlo Haiti 12. januára 2010.  Vrcholom sobotného večera bude film od Pavla Barabáša Mongolsko – v tieni Džingischána, ktorý známy divákom aj zo slovenských kín.

Sobotný večer na Horomilfeste bude patriť Tomášovi Hulíkovi a jeho filmu Návrat Rysov. Diváci sa môžu tešiť o to viac, lebo premietania sa osobne zúčastní aj režisér filmu. Tomáš Hulík patrí medzi najznámejších prírodovedcov na Slovensku. Jeho články uverejňuje aj jedny z najprestížnejších časopisov sveta ako National Geographic, GEO alebo BBC Wildlife magazin.

Zlatým klincom sobotného večera na Horomilfeste však bude prezentácia expedície TROU DE FER, na ktorej sa ako kameraman zúčastnil Pavol Barabáš. Svoje zážitky vám príde sprostredkovať člen expedície Miroslav Dušek.  Trou de fer je obrovské prepadlisko pri Madagaskare, ktoré sa zaraďuje medzi 13 najnebezpečnejších kaňonov na svete. A práve v tom spočíva jeho vysoká obtiažnosť a nebezpečnosť. Ako sa Slovákom darilo pri zdolaní kaňonu si môžete prísť pozrieť osobne.

Horomilfest má tú česť predstaviť svojim divákom aj Doda Kopolda, ktorý je v súčasnosti jeden z najtalentovanejších horolezcov sveta. Dokazuje to aj fakt, že sa  v roku 2005 ocitol  v širšej nominácii na najprestížnejšiu horolezeckú cenu sveta – Piolet dOr, na ktorú bol nominovaný za výstup na Anapurnu.  Dodo Kopold je členom reprezentačného družstva Slovenska, viacnásobný víťaz ankety Horolezec roka, okrem toho je držiteľom dvoch ocenení Zlatá karabína. Na festivale sa predstaví so svojou prezentáciou Himalaya alpine style.

Nemenej významným hosťom je aj Sahraa Karimi. Narodila sa a vyrástlav Kábule, v rodine univerzitného profesora. Jeho otca však pre politické názory zavraždili a Sahraa spolu so svojimi sestrami si po jeho smrti prešli peklom, ktoré bolo plné ponižovania mužmi. Pred niekoľkými rokmi Sahraa z krajiny emigrovala našla svoj druhý domov na Slovensku. Dokonca sa jej splnil sen – vyštudovala Vysokú školu múzických umení a stala sa z nej filmová režisérka. Jeden z jej filmov môžu obdivovať aj diváci Horomilfestu. Film s názvom Biele holubice príde podporiť na náš festival aj samotná režisérka.

Súčasťou Horomilfestu je aj vstup na lezeckú stenu HK Manín pre všetkých divákov zadarmo a výstava fotografií Tomáša Hulíka, ktoré vďaka prestížnym časopisom doslova obleteli svet. V nedeľu (4.9.) si môžete vďaka Horomilfestu urobiť aj malý výlet do Dúpnej jaskyne, ktorú pre návštevníkov sprístupnia jaskyniari, alebo na Považský hrad, kde sa budú po prvýkrát v histórii hradu nachádzať sprievodcovia, ktorí Vás oboznámia s históriou hradu, ako aj s jeho súčasným  stavom.  Viac o festivale nájdete na stránke: www.horomilfest.sk