HoryZonty – festival dobrodružných filmov

Takmer dvanásť hodinový filmový maratón ponúkne tento rok festival dobrodružných filmov HoryZonty.

Festival bude ako každý rok nabitý hosťami, sprievodnými podujatiami, výstavami a workshopami. Prvým festivalovým hosťom bude legendárný slovenský horolezec Ivan Fiala. Spolu s Michalom Orolinom pokorili pred štyridsiatimi rokmi prvú československú osemtisícovku. Bola ňou Nanga Parbat a nielen o nej, ale aj o svojích ďalších výstupoch porozpráva už vo štvrtok.

Diváci sa vďaka podpore medzinárodného vyšehradského fondu môžu tešiť aj na zaujímavých hostí z Čiech, Poľska a Maďarska. Prostredníctvom ich rozprávania doplneného o multimediálne prezentácie získajú  praktické informácie a inšpiráciu na strávenie aktivnej dovolenky u našich susedov. Poľsko z lezeckej perspektívy predstaví jeho rodáčka, vynikajúca alpinistka, Eliza Kubarska. Bikerom predstaví najlepšie cyklotúry v Maďarsku horský cyklista Tamás Kovács. A od českých susedov, konkrétne od vodáka Tomáša Garlika sa dozviete o vodnej turisitike a o splavovaní riek v Čechách.

Okrem hostí z vyšehradskej štvorky pozvanie na festival prijali aj slovenskí kajakári Peter Csonka a Nina Halašová, ktorí sa v lete zúčastnili svetového šampionátu vo freestyle kajakovani. Tu vďaka skvelému umiestneniu potvrdili, že patria medzi kajakárskú svetovú špičku. Sobotný program okrem nich doplní aj netradičný cestovateľ Roman Vehovský. Vo svojej multimediálnej prezentácii s názvom Cestou osudu a náhody prezradí, aké je to vrátiť sa z klasickej dovolenky až po siedmich rokoch.

Pre divákov i širokú verejnosť sú ako zvyčajne prichystané dopoludňajšie sobotné sprievodné podujatia. Tie sa nezaobídu bez vynášky pivného sudu po farských schodoch a  bez ukážky a možnosti vyskúšania si psích záprahov. Po ročnej pauze sa opäť vracia chodenie po lane- slackline. Bežci si budú môcť zmerať sily v bežeckom súboji o pohár HoryZontov.

Tento rok dostali priestor v Posádkovom klube tri fotoýstavy. Autorské výstavy budú pod záštitou filmára Pavla Barabáša a horolezca Kaza Lineka a vystavené budú aj všetky fotky zaslané do fotosúťaže. Okrem toho bude mať na festivale celoslovenskú premiéru najnovší Barabášov film s názvom Pygmejovia.

Viac info sa o festivale dozviete na oficiálnom webe.