Jesenická 24 hodinovka na bežkách

Jesenická 24 hodinovka na bežkách predstavuje už od roku 2008 výzvu pre desiatky amatérskych bežkárov a vytrvalcov. Pre všetkých záujemcov je pripravený už 10. ročník zážitkového závodu. Pravidelní účastníci oceňujú skvelú atmosféru akcie okorenené nielen úžasnými športovými výkonmi, ale aj hlbokými zážitkami z mrazivej noci, ťažkého popoludňajšieho snehu, stanovania v závejoch, ale aj z eufórie pri osamelom svišťaní sklzníc pod hviezdnou oblohou. Každý si odnáša ohromnú radosť z prekonania seba samého v cieli. Aj keď platí heslo: “Nie je dôležité zvíťaziť, ale vydržať do konca!”. Overenou pravdou tiež je, že “Kto spí, nezvíťazí!”.

jesenicka24hodinovka02 jesenicka24hodinovka34
Tohtoročný závod sa koná cez víkend 4. – 5. marca pri horskom hoteli Lúč na pomedzí Jeseníkov a Kralického Sněžníku. Na štart sa môžu postaviť jednotlivci alebo štafety. Sólo kategória je skutočnou výzvou – traťový rekord z roku 2013 má hodnotu 309,8 km! Tímy môžu byť dvoj až štvorčlenné, závodu sa teda môže zúčastniť prakticky každý aj bez veľkého tréningu. V priebehu pretekov sa potom pretekári v tímoch môžu ľubovoľne striedať, pričom maximálna dĺžka pauzy, kedy na trati nie je žiadny člen tímu, je 30 minút. Striedanie prebieha len vo vyhradenom priestore štartu/cieľa.

jesenicka24hodinovka08DCIM100GOPROGOPR1150.

Sólo pretekári si môžu urobiť ľubovoľný počet prestávok, najdlhšie však môžu odpočívať 6 hodín v kuse. Ako už bolo praxou mnohokrát dokázané, je ďaleko výhodnejšie odpočívať až po pretekoch, než sa pripravovať o cenné kilometre v jeho priebehu.

Trať pretekov

Pretekársky okruh má dĺžku 4,2 km a prevýšenie 55 m. Trať vedie vo výške približne 1 000 m nad morom, čo predstavuje solídnu záruku výborných snehových podmienok. Po celej dĺžke je pripravená jedna stopa pre klasiku a súbežne s ňou sa dá po celej dĺžke okruhu tiež korčuľovať. Voľba bežeckého štýlu je teda čisto na vás.

Ako sa prihlásiť?

Do závodu je možné sa zaregistrovať buď odoslaním internetovej prihlášky alebo na mieste pred štartom. Pretože kapacita trati aj organizátorov je limitovaná, vrelo odporúčame sa do závodu prihlásiť s predstihom. Štartovné je pre každého účastníka závodu registrovaného do 28. februára stanovené vo výške 450 Kč, pri neskoršej registrácii 550 Kč.

Ako závod prežiť?

Pre nováčikov bez skúseností s podobnou vytrvalostnou zimnou akciou majú organizátori pripravený obsiahly súpis odporúčaní a postrehov, aby bola pre nich účasť skutočne vzrušujúcim zážitkom bez zbytočného stresu.

 Všetky ďalšie informácie o závode sú publikované na www.jesenicka24.cz


Kontakt: Michael Pokorný / Tel. 734264151 / E-mail: michal@xmountain.cz