LADA Svetom odpaľuje výpravu skrz Himaláje

Vasiľovia idú opäť do sveta! Najväčšia, najdlhšia, najnáročnejšia a najvác šialená cesta uletenej cestovateľskej skupiny LADA Svetom sa stáva realitou. 1. júla nakopneme dvoch červených diablov, na tretíkrát zabuchneme všetky dvere a ideme na to. Dvadsať tisíc kilometrov skrz Tadžikistan, Kirgizsko, Čínu, Pakistan, Indiu, Nepál, Barmu, Thajsko, Laos a Kambodžu. Chceme dať najlegendárnejšiu cestu na dvoch starých Ladách 2105, prejsť najvyššie dosiahnuteľné miesto, najdaždivejšie a aj najdrahšie cestovateľské výzvy ako Čína a Barma a napísať o tom poriadnu žobrácku cestovateľskú knihu.

O našom podivnom štýle ste už asi počuli. Najviac nás preslávilo, keď sme si v Iráne dokázali nechať (vlastnou hlavou) ukradnúť auto. Iránski policajti po treťom výsluchu škrabali nechtami stenu a od zúfalstva nám to naše auto radšej našli a poslali nás preč. Nuž a keď už sme sa dokázali dostať z takejto šlamastiky, ideme teraz skúsiť ešte väčšie dobrodrúžo.

Odpálime to ostrým štartom, ako vždy z Horného Vadičova. Na Ukrajine a v Rusku nakúpime masívnu zásobu náhradných dielov, aby sme mohli cez Kazachstan a Uzbekistan len presvišťať expresným tempom.

Potom nejaké kopce v Tadžikistane a Kirgizsku, aby sme mohli prejsť administratívne najdrahšou a najnáročnejšou Čínou. Do Číny autom len tak hocikto nechodí a na Lade už vôbec nie. Asi to bude tým, že vstup na to auto stojí toľko, ako desať Vasiľov. Ale je to jediný spôsob, ako sa dostať do Pakistanu a Kašmíru a dosiahnuť najvyšší možný bod, kam sa dá na svete prísť neupraveným autom – 5650 m n.m. Takže, ak ste niekedy boli na turistike a krvopotne ste vyšliapali päť tisícku, mohli ste tam v pohode zájsť aj na žiguli…sorry.

Indiou budeme prechádzať cez obdobie najväčší monzúnov, kedy tam za deň naprší toľko, ako na Slovensku za dva roky. Konečne sa nebudeme musieť strachovať, že budeme týždeň bez sprchy! Nakrátko to švihneme cez Nepál, aby sme im dopriali pohľad na naše autá plné blata a potom to už bude len na skok do uzavretej a drahej Barmy. Záver bude patriť thajským mužoženám a celé to zapichneme ( … :D ) v Laose alebo Kambodži, podľa toho kde bude lepšia diaľnica. Alebo kde bude aspoň nejaká cesta.

Okrem bezcieľneho potulovania sa týmito podivnými krajinami budeme ako vždy aktívne prezentovať náš cestovateľský štýl a rozhodne vznikne nová nefalšovaná kniha o žobráckom potulovaní Áziou, plná bizarných a šmatľavých historiek z ciest. Nemusíte sa báť, už počas cesty budeme uverejňovať blogy a krátke zápisky na našom webe www.ladasvetom.sk. Tá predošlá kniha o ceste do Afriky mala celkom úspech, bol to aj taký celkom best zeler a vraj tie vtipy stáli za to.

Tutaj v týchto dňoch sa akurát snažíme trochu predpredať samých seba. Na serveri Štartovač sme spustili davozber (akože crowdfunding), kde sa dá objednať kniha o našej budúcej ceste, alebo aj nejaké hipsterské tričko, kalendár na júl 2017 – jún 2018 a pohľadnicu z cesty.

Podpor nás na startovači

Ak sa ti náš punkový a politicky nekorektný štýl cestovania pozdáva, pozri viac na https://www.startovac.cz/projekty/lada-svetom-azia/