Majte prvú pomoc stále pri sebe – naučte sa zachrániť život

Často sa stáva, že úplne neskúsení turisti sa vydajú na túru bez poriadnych informácii a potom ich prekvapí terén, počasie, dĺžka pochodu či zastihne tma. Ale aj keď ste pripravení sebe lepšie, nikdy neviete aké nástrahy vám príroda pripraví, alebo či nebudete musieť pomôcť druhým v núdzi. Preto sme sa rozhodli predstaviť tri užitočné aplikácie, ktoré môžu pomôcť v núdzi či zachrániť život.

Interaktívna aplikácia Prvá pomoc

Ruku na srdce. Dokážete rýchlo reagovať a zachrániť život zranenému? Ovládate zásady poskytovania prvej pomoci?

prvapomoc2

Stiahnite si mobilnú aplikáciu a budete mať záchranára stále poruke. Nikdy neviete kedy ju budete potrebovať. Aplikácia vám pomôže zvládnuť najdôležitejšie postupy poskytovania prvej pomoci.

Naučte sa zachrániť svojich blízkych

Záchrannej zdravotnej službe trvá v priemere 11 minút, kým príde na miesto nehody. Dovtedy je prvá pomoc vo vašich rukáchNespoliehajte sa preto len na núdzové čísla a príchod záchranky. Až tri štvrtiny všetkých nehôd sa stane v prítomnosti vašich blízkych. S aplikáciou Krajiny záchrancov budete pripravení poskytnúť prvú pomoc vždy a všade.

prva pomoc

Osvojte si postupy prvej pomoci

Aplikácia vás prevedie pätnástimi najčastejšími zraneniami a scenármi prvej pomoci. Krok za krokom vám ukáže postup, ako účinne pomôcť zranenémuNaučíte sa, ako zastaviť krvácanie, zvládnuť epileptický záchvat, pomôcť pri popáleninách, šoku a ďalších život a zdravie ohrozujúcich stavoch.

Horská záchranná služba

Ďalšia užitočná aplikácia, ktorá by nemala chýbať v mobile žiadneho turistuAplikácia umožňuje volanie na linku tiesňových volaní 18300 Horskej záchrannej služby a odosielanie tiesňových SMS správ, s použitím aktuálnej GPS pozície pre rýchlu lokalizáciu volajúceho v horskom prostredí. Podporuje komunikáciu pre nepočujúcich. Pomocou aplikácie získate čerstvé informácie o lavínovej situácii a výstrahách v jednotlivých pohoriach Slovenska. Získate kontakty, užitočné rady pre pohyb vo vysokohorskom prostredí a v neposlednom rade krátky návod na poskytnutie prvej pomoci. 

hzs

Každý z nás by mal vedieť, ako pomôcť a nemal by sa báť! Základy prvej pomoci sú také jednoduché, že sa ich dokážu naučiť aj deti. Ich spontánne reakcie a odvaha v situáciách, keď o živote rozhodujú sekundy, však mnohým dospelým chýba. Nájdite vôľu a odhodlanie, osvojte si základné vedomosti o postupoch prvej pomoci.

Veľa užitočných informácií o poskytnutí prvej pomoci nájdete aj na webe prvapomoc.sk

Aplikácia SnowSafe – lavínové info v mobile

Nevyhnutnosť pre všetkých, ktorí sa pohybujú v zimných horách, je aplikácia SnowSafe. Vďaka nej máte lavínové informácie priamo vo svojom mobile. Aplikácia umožňuje zistiť aktuálny lavínový stupeň, nebezpečné svahy a podrobné lavínové správy pre lokalitu, ktorú plánujete navštíviť, priamo cez telefón. Lavínové správy a predpoveď počasia sa automaticky a pravidelne aktualizujú, takže odpadá nutnosť zisťovať si aktuálne správy cez počítač či telefonicky prostredníctvom lavínovej služby. 

Užitočnou pomôckou je aj šikovný sklonomer, ktorý sa dá použiť pri určovaní lokálneho lavínového nebezpečenstva, napr. pri použití metódy „Stop or Go“.

Aplikácia SHMUapp – predpoveď počasia netreba nikdy podceniť

Síce to nie je oficiálna aplikácia Slovenského hydrometeorologického ústavu, ale všetky údaje čerpá priamo zo stránky shmu.sk. Je to veľmi spoľahlivá aplikácia a obzvlášť v zimných mesiacoch veľmi nápomocná. A ako čítať samotnú predpoveď? Všetko podstatné sa dozviete z videa…

Mammut Safety

Ak ste vášnivým horolezcom, dobrodruhom alebo cestovateľom, tak aplikácia s názvom Mammut Safety je určená presne pre vás. V aplikácii nájdete množstvo užitočných informácií a zaujímavých funkcií. Samozrejmosťou sú kompletné informácie o lavínach. Ďalším užitočným doplnkom je clinometer, čiže sklonomer, pomocou ktorého zistíte sklon kopca alebo hory. Samozrejmosťou v aplikácii je kompas a Altimeter, čiže výškomer, ktorý pracuje na báze GPS údajov. 

mamut safety

Aplikácia sama vie vypočítať riziko na určitom mieste a okrem toho disponuje aj SOS funkciou, ktorá v tom najhoršom prípade kontaktuje lokálnu záchrannú službu a telefónne číslo, ktoré si zvolíš.