Mount Elbrus

Elbrus – ako najvyššia hora Európy je neoceniteľná pýcha a jeden z najväčších prírodných pokladov Ruska.

Elbrus alebo Eľbrus je najvyšší vrch Kaukazu a Ruska (5 642 m) a zároveň Európy (je to diskutabilné, niekedy sa uvádza najvyšší vrch Európy Mont Blanc), nachádzajúci sa asi 40 km juhozápadne od mesta Kislovodsk blízko hraníc s Gruzínskom. V staroveku ho ľudia poznali pod názvom Strobilus. Je to neaktívny stratovulkán s dvoma centrami (západný štít 5 642 m, východný 5 621 m) pokrytý ľadovcami a trvalým snehom.

Najľahšie prístupný vrchol 7summits?

Zrejme áno. V roku 1976 bola daná do užívania kabínová lanovka,ktorá končí vo výške 3 400 m. Odtiaľ premáva jednosedačková lanovka dovýšky asi 3 600 m. Odtiaľ na vrchol vedie široká cesta po ktorejpremávajú ratraky. Tie Vás môžu doviesť až do výšky 4 700 metrov (Pastuchove skaly).

Ďalším významným bodom je stanica Priut vo výške 4 100, oproti ktorej sú tzv. Skaly spasatelie,kde majú ubytovňu záchranári. Z Pastuchových skál sa ide do výšky5 000 m strmým svahom. V tejto výške sa cesta stáča doľava a stupajúcimtraverzom sa ide až do sedla, ktoré je vo výške 5 300 m, kde je možnérozhodnúť sa pre výstup na vyšší, alebo nižšší z vrcholov Elbrusu. Zapekného počasia vystúpi na vrchol denne niekedy až 200 ľudí. Samotnývýstup nie je technicky náročný, ale hora si každoročne vyžiada 15 až 30obetí, nakoľko horolezci bývajú často veľmi slabo vybavení a správajúsa nedisciplinovane.