Najčiernejší víkend v Alpách

Počas víkendu sa cez Alpy prehnala veľmi silná a nečakaná snežná búrka, ktorá prekvapila mnohých i skúsených horolezcov, turistov či skialpinistov. Jej bilancia je hrozivá. Vyžiadala si viac ako tucet ľudských životov. Obete hlásia z talianskej, francúzskej aj švajčiarskej časti Álp.

8613403501_0ab14aec46_k
/foto od_Colin Baird/

Búrka prišla bez varovania, po niekoľkých mimoriadne teplých, na toto obdobie až nezvyčajne, týždňoch. Oslepujúca hmla a ľadový vietor znížili teploty pod bod mrazu a uväznili na horách mnoho ľudí. Jednými z nich bola aj skupina 14 prevažne európskych skialpinistov vrátane talianskeho sprievodcu, ktorí sa vydali po trase Haute Route, ktorá začína v Chamonix pod Mont Blanc a končí tesne pod Matterhornom. Skupina vyrazila na šesťdňovú cestu a v nedeľu, keď sa priblížili k chate Vignettes na úpätí vrcholu Pigne d’Arolla, v nadmorskej výške viac než 3000 metrov, ich pohltila búrkaKeď sa na miesto nedostavili, správca tejto chaty vyslal v pondelok skoro ráno núdzové volanie horskej záchrannej službe.

Núdzové prespanie

Sprievodca skupiny Mario Castiglioni šiel po pomoc, ale stratil sa v búrke, padol cez útes a zahynul. Zvyšok skupiny musel stráviť noc vonku v nepriaznivých podmienkach. Ráno, keď búrka prešla, zistili, že sú len päť minút od chaty. To sa už naplno rozbehla záchranná akcia – žiaľ, na následky podchladenia zomrelo nakoniec až 7 ľudí. 

Najsmrteľnejšie dni v Alpách za desaťročia

Na iných miestach v Alpách zomreli dvaja francúzski lyžiari. Ruský horolezec, po ktorom sa stále pátra vo Valaisských Alpách, bol vyhlásený za nezvestného. Dvaja švajčiarski turistov boli tiež nájdení mŕtvi. Francúzska turistka zomrela po tom, ako bola odvezená do nemocnice. A dvaja francúzski lyžiari zomreli v lavíne na úpätí Mont Blanca. 

6215400799_43c1661870_b
/foto od_César González Palomo/

100 obetí ročne

Mont Blanc je najvyššia hora v Alpách a najvyššia v západnej Európe. Je aj najsmrteľnejšia. Odhady uvádzajú priemerný počet obetí okolo 100 ročne.

Čo robí Mont Blanc tak smrteľným? Nie je to jeho výška alebo technické lezenie – je to práve jeho ľahká dostupnosť. Sprievodcovia v oblasti často propagujú výlety tak, ako keby to boli jednoduché denné túry. A práve kvôli podceneniu prichádza o život ročne množstvo ľudí.