Najväčší dobrodruh roka 2017

Už 13 rok po sebe, National Geographic ”prečesával” celú planétu v snahe nájsť najväčších „Dobrodruhov roka“, ktorí stelesňujú ducha odvážnych inovácií, posúvajú hranice, rozbíjajú stereotypy a prekonávajú prekážky. Každý pomáha rozvíjať svet novým, dôležitým a vzrušujúcim smerom. 

Kandidáti sú vybraní na základe jeho alebo jej mimoriadnych úspechov v skúmaní nových miest, extrémnych športoch, ochrany životného prostredia a humanitárstve. Tento rok vybrali na túto prestížnu cenu osmičku ľudí, ktorí stelesňujú ducha dobrodružstva rôznymi spôsobmi. 

Alex Honnold

Najväčší a najznámejší free solo lezec. V roku 2017 sa mu podaril jeden z najvýraznejších počinov v histórii lezenia. Ako vôbec prvý na svete vyliezol neistený a bez lán cestu Freerider 5.12d na slávnom El Capitane. Ak ťa to zaujalo prečítaj si viac v článku Alex Honnold prepísal dejiny – jedna z najťažších ciest v Yosemitoch sólo bez lana!

aoy-2018-alex-honnold-training-freerider.adapt.1190.1
/foto: Jimmy Chin/

Mirna Valerio

Táto ultra maratónska bežkyňa je novým vymedzením toho, ako by mal správny športovec vyzerať. Mirna Valerio rúca stereotypy v bežeckom svete a zastáva názor, že každý si zaslúži skúmať svet okolo seba v tele, ktoré má, bez výčitiek či pocitu hanby. Napriek rasizmu a neustálym poznámkam na svoje telo pokračuje v rušení stereotypov a inšpiruje ostatných, aby urobili to isté.

aoy-2018-mirna-practice-run-lake.adapt.1190.1
/foto: Jenny Nichols/

Cristina Mittermeier a Paul Nicklen

Títo fotografi divočiny spájajú príbehy a vedu, prostredníctvom svojich snímok pracujú na vytváraní a ochrane zdravých oceánov. 

aoy-2018-cristina-mittermeier

Do povedomia sa dostali na konci roka 2017 kedy na sociálnych sieťach uverejnili šokujúce zábery vyhladovaného ľadového medveďa. Dvojica bola v arktickej oblasti za účelom hľadania účinkov zmeny klímy, keď objavili umierajúceho vyhladovaného medveďa. Paul Nicklen vtedy povedal, že je to “najhlbšia vec”, ktorú videl v dlhej kariére fotografovania voľne žijúcich zvierat v polárnych oblastiach.

Hilaree Nelson O’Neill

Horalka telom i dušou, milujúca dobrodružstvo a magické miestá, ktoré najradšej objavuje na lyžiach. Je prvou ženou, ktorá vyliezla dva 8 000 metrov vysoké vrcholy za 24 hodín (Everest a Lhotse). Rovnako zlyžovala z himalájskeho Cho Oyu v Tibete a vyliezla a zlyžovala niekoľko vysokých vrcholov v Bolívii a Argentíne. Okrem toho má za sebou dobrodružné výpravy na polostrove Kamchatka v Rusku, Mongolsku, Pakistane, Libanone…

Tento rok sa jej podarilo konečne zlyžovať z Vrcholu zlu /Peak of Evil/ ležiacom v Indii a tiež vyliezť a zlyžovať 2 rôzne cesty na DenaliJej posadnutosť s Vrcholom zla sa začala pred mnohými rokmi fotografiou, ktorú jej dal pilot počas jej prvej horolezeckej himalájskej expedície. Mala vtedy 25 rokov, a bolo to v roku 1999. Po takmer 20 rokoch sa jej podarilo splniť sen.

AOY-2018-hilaree-nelson
/foto: Chris Figenshau/

Rajesh Magar

MTB jazdec z Nepálu, ktorý sa vypracoval na najrýchlejšieho bajkera v Ázii. Začal pretekať na bicykli, ktorý si sám postavil a teraz sa vypracoval na jedného z najlepších. Jeho fenomenálny talent, energia na rozdávanie a nečakaný príbeh z neho urobili kandidáta na titul dobrodruh roka.

aoy-2018-RJ-trail-running.adapt.1190.1
/foto: Joey Schusler/

Kilian Jornet

Známy španielsky horolezec a ultra bežec Kilian Jornet vystúpal dvakrát na Mount Everest v priebehu jedného týždňa bez použitia prídavného kyslíka, fixných lán a sám. Pri jednom z výstupov v čase takmer vyrovnal rekord talianskeho horolezca Hansa Kammerlandera.

Španielsky horský bežec Kilian Jornet, ktorý je známy pre svoje dych vyrážajúce výkony a rýchlostné rekordy na Mont Blancu, Matterhorne či Denali, sa chce vrámci svojho projektu Summits of My Life pokúsiť o rýchlostný rekord na najvyššiu horu sveta – Mt. Everest. Dvadsaťdeväťročný Katalánec sa o túto výzvu pokúšal už vlani, ale počasie mu vôbec neprialo.

AOY-2018-kilian-jornet

Zdolaním najvyššej hory sveta vyvrcholil Jornetov súkromný projekt Vrcholy môjho života, ktorý začal v roku 2012 výstupom na Mont Blanc. Odvtedy zdolal okrem iného najvyššiu horu Ameriky Aconcaguu, najvyššiu horu Afriky Kilimandžáro aj najvyššiu horu Severnej Ameriky Denali.

AOY-2018-kilian-jornet-hardrock-100-2016.adapt.1190.1
/foto od: Philipp Reiter/

Emi Koch

Kalifornská rodáčka, ktorá vyrástla v San Diegu bola v teenagerskom veku úspešnou surferkou, teraz cestuje po svete a prostredníctvom svojej neziskovej organizácie Beyond the Surface International, Emi prináša surfovanie deťom na celom svete. Prostredníctvom nich a vizuálnych workshopov pracuje na posilnení pobrežných spoločenstiev 

AOY-2018-Emi-Koch-surfing-san-diego.adapt.1900.1
/foto: Jeff Koch/