Okhwanovu cestu za slobodou nakrútil Slovák

Okhwan Yoon sa rozhodol pre odvážny zvrat vo svojom živote – vymeniť stereotypný spôsob života za absolútnu neistotu. Rozhodol sa prebicyklovať 192 krajín sveta s cieľom znovu zjednotiť Kóreu. Jeho odvážny príbeh hovorí o  prekonávaní hraníc tela a mysle, a svojou témou zaujal aj slovenského režiséra Mareka Mackoviča. Časť z jeho filmu uviedli na prestížnom festivale Sundance a v týchto dňoch sa Okhwan na ceste za slobodou dostáva po 7 rokoch práce na plátna slovenských kín.

Kórejčan Okhwan Yoon bol bežný absolvent práva a úspešný podnikateľ. V roku 2001 zahodil oblek a kravatu, vzdal sa hľadania rodinného šťastia a vydal sa na bicykli do neznáma. Prežil únos v Sudáne, nehody, zranenia, maláriu podchladenie… Počas svojich ciest sa Okhwan ocitol na cyperskom letisku a požiadal práve slovenského režiséra Mareka Mackoviča aby ho odfotil. Dali sa do reči a po štyroch hodinách rozhovorov povedal Marek Okhwanovi dnes už pamätnú vetu: „Okhwan I will make a film about you.“  (Okhwan, nakrútim o tebe film).

Okhwan (Large)

Neskôr sa Marek dozvedel o projekte Life in a Day  v produkcii Ridleyho Scotta a v réžii oscarového Kevina Macdonalda. Mala to byť mozaika videí, ktorá rozpráva príbeh jedného dňa na svete. Prihlásilo sa viac ako 80 000 videí a medzi 15 základnými stavebnými kameňmi filmu sa ocitlo aj to slovenské o Okhwanovi. Výsledný dokument uviedli slávnostne na festivale Roberta Redforda Sundance v roku 2011 a Kevin Macdonald sa stal výkonným producentom filmu o Okhwanovi. Do tímu pribudol renomovaný kameraman Martin Štrba, hudbník Roman Ferianc alias This is Kevin a mnohí skvelí slovenskí a zahraniční filmári.

V produkcii Filmpark production a koprodukcii Mandala Pictures, RTVS a Film & Sociologie vznikol celovečerný dokument s názvom OKHWAN NA CESTE ZA SLOBODOU. „Je to priam syzifovský boj, ktorý vedie každý z nás. Či už vás film inšpiruje alebo naštve, som presvedčený, že sa budete s kamarátmi o Okhwanovi  dlho rozprávať“ povedal režisér filmu. Predpremiéra filmu bola na MFFK Febiofest v marci, kde sa film stretol s veľmi pozitívnym ohlasom. Od štvrtka 9. júna ho Asociácia slovenských filmových klubov prináša do slovenských kín. 


Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.