Prívaly snehu, ľadu a adrenalínu sú za dverami! Pripravte sa na Snow film fest 2016

Aj keď to v posledných rokoch nie je v našej stredoeurópskej kotline so zimou žiadna sláva, nezadržateľne sa blíži. Aby ste neprišli o prívaly snehu, treskúce mrazy, zasnežené svahy a o príbehy ľudí poháňaných adrenalínom, prinášame vám už siedmy ročník Snow film festu.

Slávnostná premiéra sa uskutoční v pražskom kine Aero 20. októbra. Od tej doby bude festival dostupný vo viac ako 200 českých i slovenských mestách a to až do 5. decembra. Počítať môžete s tradičnou vysokou kvalitou vybraných filmov naprieč zimnými aktivitami zo zahraničnej, ale aj českej produkcie. Na svoje si prídu milovníci freeridu, expedícií, horolezectva aj plachtenia po nekonečných vodách oceánov.

O čom sú tohtoročné filmy?

Bratia Švihálkové alias Kejda Ski Team sa v zimnej sezóne 2014 – 2015 zamerali na odhaľovanie skialpového potenciálu marockého Atlasu, s cieľom nájsť čo najzaujímavejšie zjazdové línie. Výsledkom ich snaženia je film Whiskey Berber, ktorý predstaví tri hlavné oblasti tohto horského pásma, zavedie nás do rušného Marakéša a ukáže skromný život Berberov, obyvateľov horských dedín.

whiskey_berber1 (Large)

Film Tamara je portrétom ženy, ktorá miluje extrémy a žije pre ne. Film je o jej najväčšej horolezeckej výzve – výstupe na K2.

Tamara2 (Large)

Dokument Sibírsky Traverz mapuje 9 288 km dlhú lyžiarsku výpravu po najdlhšej železnici sveta – Transsibírskej magistrále. Špičkoví lyžiari a filmári z preslávených Sherpas Cinema sa po tejto slávnej trase vypravili, aby sa zoznámili s miestnou komunitou a preskúmali sibírsky prašan.

sibirsky_traverz2 (Large)

V roku 2014 sa šestica žien vydala na malej plachetnici z Islandu cez Dánsko až k západnému pobrežiu Grónska, kde potom preskúmali nové lyžiarske cesty a zozbierali dáta pre vedecké analýzy tohto úžasne divokého kúsku sveta a natočili dokumentárny film s výstižným názvom Ľady a prílivy.

The Shifting Ice team, Pip Hunt, Meghan Kelly, Martha Hunt, McKenna Peterson, & Nat Segal climbing up the first ski line in South Greenland.

Fim Expedícia Švédsko o troch priateľoch vás zavedie na polárne výpravu Švédskou kráľovskou cestou (Kungsleden), ktorá vedie 450 km cez švédske hory.

Bulharské kopce môžu vo freerideroch spočiatku budiť rozpačitý dojem, nikde žiadna dominanta a samé pláne. Akonáhle sa však ponoríte do ich vnútra, spoznáte kúzlo krátkych, strmých a veľmi technických zjazdov. Kvalita snehu je tu výborná a na človeka tu narazíte naozaj zriedkakedy. Tak by sa dal zhrnúť film Bulharskej biele zlato o výlete pätice Čechov, ktorí zobrali auto a vyrazili na 1500 km dlhú cestu do bulharskej Rily, za poznaním východoeurópske kultúry, miestnych hôr a terénov pre freeride.

bulharske_bile_zlato1

Aj cez veľký posun v predpovedaní lavínového nebezpečenstva vzrastajú počty nehôd s fatálnymi následkami. Tvorcovia filmu Biele objatie nechcú moralizovať alebo kázať, ale skôr sa snažia nájsť vysvetlenie, čo ľudí ženie ústrety adrenalínovému zážitku a riskovaniu. Film je o ľuďoch, ktorí sa dostali do smrteľného nebezpečenstva v zimných podmienkach.

História festivalu siaha do roku 2011, kedy vznikol, ako bratský festival k Expedičná kamere. Od tej doby vám priniesol stovky minút zimného adrenalínu, ktoré návštevníkov inšpirovali, pobavili, nadchli a preniesli do miest, kam by sa napríklad len ťažko sami odvážili. Buďte tento rok jedným z nich.

Na webe www.SnowFilm.cz môžete pohodlne nájsť, v akom najbližšom mieste sa festival koná a dohľadáte tu aj ďalšie informácie k filmom, programu a organizácii.

Hlavnými partnermi festivalu sú HUDY, Buff a CK Kudrna.
Tešíme sa na Vašu návštevu!