Radíme: Ako si správne vybrať karimatku na hory?

Plánujete stanovačku s priateľmi, pobyt na horách, či rovno dlhodobejšiu expedíciu? Nezabúdajte, že kvalitný a ničím nerušený spánok je jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú psychiku a energiu najmä pri dvoj a viacdnňových túrach. 

Podobne ako pri výbere kvalitného spacáku, treba byť obozretný a vedieť čo najviac aj pri výbere karimatky. Hoci by sa mohlo zdať, že vybrať karimatku nebude nijaký problém, však ide len o nejakú penu proti vlhkosti a chladu, rozdiely medzi jednotlivými typmi karimatiek sú nezanedbateľné. Hlavne ak ide o využitie v horách, kde ste viac dní a váš batoh má svoje objemové a hmotnostné limity, treba pozorne zvážiť každé pre a proti.

P1180509

Pokúsime sa preto zasvätiť vás do problematiky karimatiek čo najzrozumiteľnejším spôsobom a zároveň tak aby vám nijaká dôležitá informácia, či pohľad na vec nechýbali.

Penové vs nafukovacie

Pod pojmom karimatka si ešte stále asi väčšina turistov predstaví  penovú rolku z polyetylénu pripevnenú na boku batoha. Také boli prvé karimatky v 60-tych rokoch. Odvtedy sa však ale mnoho vecí pohlo dopredu a dnes už máme karimatky rôznych typov, tvarov a s rôznymi vlastnosťami. Okrem polyetylénových penoviek, pribudli kvalitnejšie podložky z etylénvinylacetátu /EVA/, nafukovacie a samonafukovacie matrace. Tie majú vo vnútri penu, ktorá sa po rozvinutí rozpína. Pozor, netreba si myslieť, že sa vám po čase karimatka sama pohodlne nafúkne a vy sa na ňu už len natiahnete. Maximálne sa vystrie do tvaru aký by mala mať po nafúknutí, no do ideálnej tvrdosti ju musíte dofúkať ústami.

karimatky_clanok

Hrúbka a teplotné určenie

Hrúbka karimatiek sa pohybuje približne od jedného centimetra do 5, výnimočne viac centimetrov. Klasické penovky majú hrúbku okolo 1 centimetra, čo vám pri spaní na tvrdom podklade poskytne akurát odizolovanie od vlhkého a chladného podkladu, ale inak pramálo pohodlia. Ich princíp je založený na PE penových póroch, ktoré sú od seba oddelené, na rozdiel od pórov molitanu, vďaka čomu nesajú vlhkosť. Avšak pri dlhodobom používaní sa táto vlastnosť stráca. Pri EVA karimatkách je princíp podobný, ide o hustejšiu penu, s menšími pórmi, čiže logicky sú tieto karimatky aj tvrdšie. Ich komfort býva ošetrený tvarovaním, či už rôznymi zárezmi alebo tvarom pripomínajúcim obal na vajcia. Vďaka svojej tvrdosti a väčšej hustote má pri rovnakej hrúbke lepšie teplotné parametre ako klasická PE karimatka a pri hrubších prevedeniach je využiteľná už aj na snehu. Najhrubšie, no zároveň aj najlepšie izolujúce sú nafukovacie karimatky.

235

Hmotnosť

Pri hmotnosti majú navrch určite penové karimatky, snáď ani jedna nie je ťažšia ako ktorákoľvek nafukovacia. Hmotnosti penových sa pohybujú od menej ako 100 g do maximálne 300 g pri tých najhrubších. Samonafukovacie zase pri 400 g len začínajú a to sú tie najtenšie, ktoré ešte toľko komfortu neposkytnú. Preto pri balení resp. výbere karimatky zvážte, či sa vám oplatí viac ušetriť na hmotnosti alebo na objeme. Ťažšie a lacnejšie nafukovačky majú niekedy aj viac ako jeden kilogram a to už nie je zanedbateľná hmotnosť pri viacdňovom šľapaní.

Veľkosť

Vždy si vyberajte karimatku, na ktorej sa vám bude ležať pohodlne. To znamená, že keď sa natiahnete do spacáku a vystriete sa, vaše nohy aj hlava budú mať pod sebou karimatku. Pri penových a EVA karimatkách sa nestáva často, že by boli malé, skôr riešite problém ako ich šetrne a úsporne zbaliť na pohodlný prenos. Tu sú pri tomto type asi najpríjemnejšie skladacie EVA karimatky, ktoré zložíte ako harmoniku a dáte či už zboku alebo zospodu batoha. Takémuto prenosu sa nevyhnete asi ani pri väčšine nafukovačiek, pokiaľ nie sú vyrobené tak, aby sa dali preložiť na polovicu po dĺžke. Tak sa vyrábajú napríklad karimatky značky Therm-A-Rest. Tie sú navyše aj tvarované tak, že pri nohách sú užšie a tým pádom patria k tým najľahším na trhu. V batohu zaberú po zbalení veľkosť malého spacáku.

P1170521

Druhy karimatiek

• Turistické

Tento druh karimatiek je určený primárne pre pešiu turistiku, preto disponujú vlastnosťami ako jednoduchá zbaliteľnosť, menšie rozmery, nízka hmotnosť a hrúbka. Avšak tieto kvality je možné ponúknuť len na úkor iných, ako napríklad tepelný komfort /model Husky Folly 2,5 cm – hmotnosť je 690g, rozmery 180 x 51 x 2,5 cm, v zbalenom stave 25 x 17 cm/

• Kempingové

Sú určené najmä do situácií, keď si materiál potrebný na prespatie v prírode, môžete doviezť až na miesto určenia. Kvôli tomu často dosahujú vyššiu hmotnosť a sú horšie zbaliteľné. Tento model karimatiek však poskytuje výborný tepelný komfort. /model Husky Fled 5 – kmotnosť až 1430g, rozmery 190 x 60 x 5 cm, v zbalenom stave 31 x 22 cm/

• Ultraľahké

Ako už napovedá samotný názov, jedná sa o karimatky s extrémne nízkou hmotnosťou a sú vhodné do situácií, kde záleží na každom grame vašej výstroje. Často disponujú aj malou hrúbkou a dobrou skladnosťou ale opäť na úkor tepelných vlastností. /model Thermarest ProLite – Regular – hmotnosť 480g, hrúbka 2,5, a tepelný koeficient 2,4 R. Verzia pre dámy Thermarest ProLite Women´s – Regular má špeciálne zateplené panely v oblasti nôh, panvy a trupu./

• Plážové

Tieto karimatky predstavujú osobitnú kategóriu, keďže nie sú určené na prespávanie, ale skôr na letné radovánky k vode. Ide v podstate o praktické, skladacie lehátka s popruhmi na uchopenie, často potiahnuté príjemným textilným materiálom, ktorý poskytuje dostatočné pohodlie

• Expedičné

Cenovo najnáročnejšia, ale zároveň aj najvyššiu kvalitu ponúkajúca kategória karimatiek. Tieto produkty poskytujú najlepší pomer kritérií ako váha, skladnosť a efektívnosť. Expedičné karimatky majú výborné izolačné vlastnosti, je možné ich zbaliť do extrémne malých rozmerov s nízkou váhou a navyše poskytujú zvýšenú odolnosť voči mechanickému poškodeniu v porovnaní s ostatnými kategóriami. /model Thermarest NeoAir Xtherm – hmotnosť 430g, rozmery 183 x 51 x 6,3cm, tepelný koeficient je až 5,7 R, v zbalenom stave má 23 x 10 cm. Pre vyšších ľudí je ponúkaná karimatka Thermarest NeoAir XTherm – Large 196 x 63 x 6,3cm/

karimatky2_clanok

Životnosť a starostlivosť

Dôležitým upozornením pri karimatkách každého druhu je ich životnosť. Ak chodíte do hôr často a s obľubou spíte v stane alebo pod širákom, karimatku budete potrebovať vždy a za každých podmienok. Preto je namieste zamyslieť sa nad tým, či je výhodnejšie investovať do drahšej nafukovacej karimatky alebo dať pár eur za penovku. 

Penové karimatky majú životnosť v podstate neobmedzenú. Ale pozor. Časom sa vyležia, možno aj dotrhajú pri náročnom prechode cez kosodrevinu a ich izolačné vlastnosti sa zredukujú na dobrý pocit, že nespíte na holej zemi. A aj štruktúra pórov sa časom poruší a nakoniec karimatka nasaje aj vlhkosť.

Nafukovačky tento problém nemajú. Pokiaľ sa samozrejme neprederavia. Výrobcovia k nim dodávajú aj repair kit so záplatami, ale ten možno zabudnete doma a budete spať na vyfučanom kuse peny. Ten má v zásade podobné vlastnosti ako stará penová karimatka, od vlhkosti vás odizoluje, od chladu veľmi nie. No pokiaľ si neusteliete na kaktusoch alebo si karimatku neprepálite, k dieram by ste nemali dôjsť len tak ľahko. Preto životnosť karimatiek hrá v prospech samonafukovacích. Nezanedbateľným faktom je to, že napríklad značka Therm-A-Rest ponúka záruku 25 rokov na všetky funkčné a materiálové nedostatky. V otázke starostlivosti treba azda dodať len toľko, že všetkým karimatkám zvýšite životnosť správnym skladovaním a to tak, že ich budete mať voľne vystreté, určite nie stlačené.

13925725_1072392686209417_5600769517084006372_o

Ďalšie tipy a triky:

– ak sa bojíte o prederavenie alebo nedostatočný komfort, viacerí používatelia sa prikláňajú ku kombinácii penovej a nafukovacej karimatky.

– ak vás cesty vedú do vyšších polôh na sneh alebo rovno ľadovec, sledujte hodnoty teplotného odporu (R), čím vyššia hodnota, tým lepšie. Zo samonafukovacích voľte hrúbku aspoň 3.8 cm.

– ak preferujete minimalistickú výstroj, skúste sa pozrieť aj po čisto nafukovacích karimatkách. Sú pomerne zriedkavé a drahé, ale inak odolné a zaberú v batohu priestor ako jedna plechovica od piva.

– viacerí výrobcovia ponúkajú aj ženské prevedenia karimatiek, pri čom nejde o farbu ale hlavne o veľkosť a mieru tepelného komfortu

– ak si chcete ochrániť karimatku pred zašpinením, môžete si pod ňu dať ešte alumatku. Tá stojí približne 5 €, mierne zvýši teplotný komfort a nezaberie veľa miesta v batohu.


Veľký výber karimatiek pre každé vaše dobrodružstvo nájdete na www.adamsport.eu