Radíme: Ako vybrať termoprádlo?

Vo všeobecnosti funkčné prádlo funguje tak, že rýchlo odvedie pot od pokožky na druhú stranu pleteniny. Odtiaľ prestupuje cez ďalšie vrstvy oblečenia a odparuje sa. Výsledkom je, že spodné tričká a nohavice nechladia, rýchlo schnú, a chránia vás tak pred podchladením či prehriatím. Ak však vaše ostatné zvršky nevedia transportovať vlhkosť, ani kvalitné prádlo, nezabezpečí vyššie uvedené efekty

doc_3696_17

Preto aby ste mohli správne využiť funkcie oblečenia, je nutné správne zvoliť jednotlivé vrstvy oblečenia, z ktorých každá má iný účel a vlastnosti:

PRVÁ VRSTVA zabezpečuje odvod potu a vlhkosti, nepustí teplo od tela von a navyše rýchlo vyschne. Je to základná vrstva oblečenia, ktorá je v priamom kontakte s telom. Vyberajte takú, ktorá sa prispôsobí vášmu telu a nepocítite s ňou žiadne obmedzenia pri pohybe, ani príliš tesnú, ale ani príliš voľnú..

TERMOIZOLAČNÁ VRSTVA – chráni telo pred vonkajším chladom. Izoluje telo, zabraňuje prenikaniu studeného vzduchu na telo. Odvádza tiež vlhkosť do ďalších vrstiev. Patria sem polartec mikiny, izolačné bundy a vesty. Ako vďačnú izoláciu hlavne v zime môžeme zvoliť primaloft alebo páperie.

VRCHNÁ VRSTVA –  tvorí ochranu pred vplyvom nepriaznivého počasia. Je vyrobená z nepremokavého a vetruodolného materiálu – väčšinou používame membránové bundy, gore-tex bundy, ktoré garantujú trvalú ochranu aj v najdrsnejšom počasí.

doc_3520_17

Aké je ideálne prádlo?

Skutočne ideálne prádlo by malo byť v prvom rade funkčné. V lete by malo chladiť a v zime naopak, udržiavať prirodzenú telesnú teplotu tak, aby sa človek nepodchladzoval a ani neprehrieval. To všetko by malo byť skompletizované tak, aby prádlo ideálne priliehalo k telu bez toho, aby nás obmedzovalo v prirodzenom pohybe…

Ako vybrať správnu veľkosť?

Aby termoprádlo plnilo všetky vlastnosti funkčnosti je potrebné zvoliť správnu veľkosť. Prádlo by malo byť obtiahnuté čo najviac na tele – musí priliehať. Termoprádlo býva často vyrobené z materiálov, ktoré obsahujú elastan a preto dobre prilieha, ako napr. značky ako Devold, Brynje, Zajo… prinášajú nové technológie a pokrok. 

doc_3580_14

Aký je ideálny materiál na termoprádlo?

Počas rokov sa nám osvedčilo, že príroda veľmi dobre vie, čo robí. Prírodné vlákna sú tie najideálnejšie pre funkčné termoprádlo. Najviac to platí pre Merino vlnu – stopercentne prírodný produkt pochádzajúci výhradne z prvého a druhého strihania Merino jahniat z Nového Zélandu. Vďaka svojím prirodzeným vlastnostiam ideálne udržiava naše telo v teple počas zimných mesiacov a naopak ochladzuje ho počas letných horúčav. Vlastnosťou, ktorá je však tá najzaujímavejšia, je prirodzené odvádzanie vášho potu od tela, takže sa tak dobre známy spotený pocit jednoducho nedostaví  ani počas náročného dňa.

Tieto vlastnosti doposiaľ spĺňali niektoré umelé vlákna. Ich hlavnou výhodou je odolnosť proti UV žiareniu a cenová dostupnosť pre všetkých. Ich výhody však ani zďaleka nedosahujú hodnoty, aké badáme pri Merino vlne. Jej nevýhodou je vyššia cena, ale vzhľadom na všetky benefity sa v tomto prípade oplatí priplatiť. Navyše si prádlo nekupujete len na jednu sezónu.

Čím sa odlišuje Merino vlna?

Ovce, z ktorých pochádza Merino vlna, sú špeciálne vyšľachtené tak, aby bola ich vlna jemnejšia. Ovce, z ktorých sa používa Merino vlna, žijú jedine na Novom Zélande na južných kopcoch, kde sa striedajú teploty v rozmedzí +35 až -20 stupňov a ich život nie je jednoduchý. Podmienky sú tu náročné a aj vďaka tomu má tento typ oviec vlnu, ktorá mimoriadne dobre tepelne izoluje a je odolná proti tým najhorším teplotným podmienkam.

doc_3423_14

Merino vlákno je prirodzene duté, dokáže regulovať telesnú teplotu a udržuje tak ideálnu mikroklímu. Dalo by sa povedať, že funguje ako prírodný termostat. Povrch vlákna je hydrofóbny, čo znamená že odpudzuje vodu, zato vnútro vlákna je hydrofilné a teda tekutiny absorbuje. Vlákno dokáže nasať vlhkosť až 35% svojho vlastného objemu…

Odolnosť Merino vlny

Prirodzenou vlastnosťou merina je tiež vysoká odolnosť voči UV žiareniu a navyše je ohňovzdorná. Ľudí s alergiami poteší informácia, že doposiaľ nie sú známe žiadne alergické reakcie a teda sa dá povedať, že vlna merino je hypoalergénna. Na rozdiel od klasickej vlny, ktorú na Slovensku poznáme už stáročia, je merino veľmi jemná na dotyk a nakoľko sa vlákno s hrúbkou pod 28 mikrometrov pri kontakte s pokožkou ohýba, tak ani neškriabe.

doc_3454_13

Starostlivosť o Merino

V prípade starostlivosti o merino oblečenie platí pár základných pravidiel, ktorých dodržiavanie môže až niekoľkonásobne predĺžiť jeho životnosť. Vlna zle reaguje na teplotné šoky a preto by sa mala prať len v rukách pri teplote 30°C. Na pranie používajte len prací prostriedok určený na vlnu a za žiadnych okolností nepridávajte do prania aviváž. Oblečenie po prepraní odporúčame len jemne vyžmýkať. Vlna sa musí sušiť prirodzene. V prípade prepotenia stačí oblečenie prepláchnuť v čistej vode a rozložiť ho na uterák. Vlákno z merina je elastické a dokáže sa natiahnuť až o 30%. Po opraní sa opäť vráti do pôvodného stavu.

Skutočne toto vlnené oblečenie má niečo do seba a skvele funguje! V našej špecializovanej ponuke nájdeš výber termoprádla DevoldBrynje a Zajo. Nájdi si aj ty svoju časť oblečenia do každého počasia!