Radíme: Ako vybrať turistický varič?

Každý vie, že varič je v horách takmer nevyhnutná vec. Byť bez teplej stravy, dobrého ranného čaju alebo kávy viac dní po sebe, je nič moc. A keďže nie všade je možné alebo dovolené zakladať oheň, tak varič sa stáva jednou z vecí povinnej výbavy.

V nasledujúcich riadkoch sa pozriem na to, aké variče sa dajú kúpiť a aký varič by si si mal kúpiť ty. Na trhu existujú dva hlavné typy varičov, a teda plynové a benzínové. Obidva majú svoje výhody a nevýhody.

P1010248

Varenie na plyne

Plynové variče sú lacnejšie, konštrukčne jednoduchšie aj ľahšie. Ich palivom je plynová zmes propánu a butánu, ktorú je dostať v malých kartušiach (100 až 500g) za cenu približne 8  až 10 eur / 450g. Výkon plynového variču závisí od vonkajšej teploty. Preto v teplotách pod 0 stupňov Celzia je vhodné používať zimnú zmes plynu

Kartuše sa neodporúčajú plniť a teda sú jednorazové. Počul som príbeh, ako istému horolezcovi vybuchla plnená kartuša zabalená v ruksaku vo vlakovom kúpečku. Okrem dotrhaného ruksaku sa nič nestalo, ale toto by nechcel riskovať asi nikto.

varic

Na plynové variče existujú dva typy kartuší, takže pred kúpou je potrebné overiť, či kupujem správny typ – „nacvakávacie“ kartuše Campingaz verzus šróbovacie kartuše ostatných značiek. Hlavnou nevýhodou plynového variča je nedostupnosť kartuší v niektorých častiach sveta (najmä sa jedná o Afriku, Áziu a Strednú Ameriku), ich vyššia cena a ich jednorázové neekologické využitie.

18

Benzínové variče

Benzínové variče sú výrazne drahšie, a ich obsluha si vyžaduje trochu skúseností a citu. Ich hlavnou výhodou je práve palivo. Najlepšie je mať technický benzín, no inak sa dá použiť aj klasický bezolovnatý benzín, ktorý sa tankuje do benzínových motorov. Teda dostupnosť a cena paliva nie je problém. Takisto ani nehromadíme kovové obaly, keďže fľašku na benzín máme stále tú istú.

varic2

Pri benzínových varičoch používame pumpičku na benzín, ktorou pred varením treba napumpovať palivo.

Okrem plynových a benzínových varičov existujú aj alternatívy najmä v podobe varičov na pevný lieh, poprípade špeciality typu MSR Windburner

varic3
Photo: @scottrinck

Pre drvivú väčšinu tripov a expedícii po Európe odporúčame určite plyn. Jednoduché, čisté ľahké. Obzvlášť môj obľúbený, legendárny varič Var 2. Veľmi jednoduchý, spoľahlivý a lacný varič. Podržal ma počas viac týždenných výletov aj letných festivalov. Po ôsmych rokoch sa mi podarilo poškodiť tesnenie, ktoré sa však dá kúpiť ako originálny náhradný diel a vymeniť. Vrelo odporúčam.

18489844_10154686155249389_636526244759797173_o
@joeyschusler

Ak sa však chystáte na viacmesačné cestovanie po svete na bicykli alebo stopom, poprípade plánujete viacdenné zimné túry, tak je vhodné uvažovať o benzínovom variči.

Ešte jeden tip

Ako zistíš koľko plynu zostalo v kartuši? Doma si to človek presne odváži, ale na treku je to iné. Stačí však ponoriť kartušu do vody a hladina plynu je takmer na rovnakom mieste, ako hladina vody vonku. Vyskúšaj, uvidíš, že to sedí…

19621101_1931586310389323_6381185929422615256_o
/tip od_Donald Marzy/

Veľký výber varičov pre každé vaše dobrodružstvo nájdete na www.adamsport.eu