Rasťo Hatiar – do Extrémne v horách chcem priniesť nový vietor

Rasťo, neviem či o tom vieš, ale bol si prvým človekom, ktorého som pred siedmymi rokmi, pár dní po založení webu outdoorfilmy.sk, požiadal o rozhovor.

Pretieklo odvtedy vo Váhu veľa vody, natočil si niekoľko výborných filmov a jeden pamätný – Slepá dôvera, pustil si sa do organizovania festivalu – MaxiHorskýDedinský festival v Dúbrave, no a teraz produkuješ reláciu “Extrémne v horách” pre RTVS…toľko v skratke  o tebe, takže dík za rozhovor a zasa o 7 rokov čau….alebo som na niečo zabudol?

/V skratke, ?Rasťo Hatiar  kameraman, scenárista a režisér. Autor viacerých úspešných filmov, oceňovaných na medzinárodných filmových festivaloch a najnovšie aj človek stojaci za reláciou Extrémne v horách…/

-Extrémne v horách uvidíte  na Dvojke v premiére už zajtra 2.3.2018 o 16:30-

sld

Teraz už vážne. Kam si sa za tie roky posunul? Bolo pre teba niečo míľnikom, alebo zlomom?

Neviem, kde som sa posunul, to by asi mohli zhodnotiť iní. Mne sa to hodnotí ťažko. Ale isté je, že som sa vždy chcel posunúť. Stále sa snažím na sebe pracovať a robiť lepšie diela. Prechádzal som rôznymi štádiami, najskôr to boli filmy, kde som tlačil na formálnu stránku, ale obsahová zaostávala, teraz som v štádiu, že formu som zjednodušil a ide mi vyslovene o príbeh, myšlienku, presah filmu. Práve keď spomínaš Slepú dôveru, tak to bol prvý film pri ktorom som mal pocit, že malo zmysel sedieť tie stovky hodín za kamerou a počítačom. Neskôr sa to aj potvrdilo na festivaloch, kde tento film získal pár pekných cien. Od vtedy som spravil ešte dva filmy, z ktorých mám radosť, sú to Obyčajní chlapci a najnovší film Teória šťastia podľa Rybanského.

dlhy

Dlhodobo si robil na Televíkende, ako vnímaš posun k Extrémne v horách?

V  Televíkende som až tak dlhodobo nerobil a nebolo to ani pravidelné. Max 2 roky možno. Robil som len kameru, v prostrediach ktoré boli trochu náročnejšie na kondičku, kde sa možno STV kameramanom nechcelo ísť, alebo z nejakých dôvodov nemohli, kde bolo nutné mať ľahkú techniku. Robil som to pre radosť, urobil som si zároveň výlet. S Martinou Kacinovou sme sa spriatelili, takže to bola pohoda, bez stresu, dobrá partia. Keď budem stíhať /tento rok to ale nebude☺/ rád jej s reláciou kedykoľvek pomôžem, už to, ale bude skôr ojedinelé. Ja som kedysi ešte pred Televíkendom občas robil aj kameru EXTRÉMNE V HORÁCH, takže som túto reláciu dobre poznal. Televíkend je trochu iný typ relácie a Martina Kacinová to robí naozaj dobre. Extrémne v horách je zase iný formát, kde sa dá využiť aj iná forma spracovania ako pri Televíkende. A samozrejme je mi to bližšie ako Televíkend, to je jasné.

27164609_10155350785954067_967216976317918797_o

Znamená pre teba mať svoju pravidelnú reláciu splnený sen, či len peknú príležitosť?

Nebol to pre mňa sen. Dostal som príležitosť robiť to, čo ma baví a mať za to zaplatené. Kedykoľvek to ale môže skončiť, je to len momentálne obdobie môjho života, tak to aj beriem.  

Už chalani pred tebou dostali Extrémne v horách na celkom slušnú úroveň, s tvojimi skúsenosťami a znalosťami sa očakáva ďalší posun…smerom nahor…

Áno myslím si, že to robili na slušnej úrovni, hlavne formálna stránka išla výrazne hore. Každý tvorca, ktorý by takúto reláciu robil, má blízko k určitým veciam, športom, ľuďom a také témy aj spracováva. Oni mali blízko k určitým veciam, ja mám zase možno k iným. Každý však bude mať svojich divákov. Možno diváci, ktorí mali radi ich, tú moju reláciu už pozerať nebudú a naopak.

28534743_10211097504017038_16459782_n

Máš už teraz nejaké konkrétne predstavy kam by mala relácia asi smerovať?

Predstavy mám a s tými som sa aj o túto reláciu uchádzal. Chcel by som reláciu viac posunúť k témam v horách, z hôr. Má to v názve a toho sa budem držať. Je to pôda, na ktorej sa cítim dobre. Tak ako to robím pri svojich filmoch, chcel by som viac priblížiť osobnosti horského života, zaujímavé príbehy z hôr, expedície a chcem sa venovať aj horskej filmovej tvorbe.

Povedz niečo konkrétne, nech sa máme na čo tešiť

Napr. teraz v najbližšej relácii budú diváci mať možnosť vidieť reportáž z Titanovej pasce. Je to legendárna cesta v Tatrách zo 70. rokov. Na nej bude vidieť ako by som chcel k tejto relácii pristupovať. Malo by to byť o príbehu a čo najkomplexnejšie podanej informácii. Môj prístup bude trochu menej reportážny, viac filmový. Napr. pri Televíkende sa jedna reportáž točí jeden deň. Inak sa to ani nedá, keď ich do mesiaca musíte vyrobiť cca 9. ja som Titanovú pascu mal rozdelenú na 3 natáčacie dni.

V budúcnosti sa diváci môžu tešiť napr. na lezeckú expedíciu z Kirgizstanu, lezecko-paraglidovú expedíciu z Antarktídy – to bude skôr krátky film ako reportáž. Chystám pekné skialpinistické prechody v horách, horolezecké túry v Tatrách, moje reportáže určite niekomu poslúžia ako tip alebo sprievodca. Chcem ukázať známejšie aj menej známe skalné lezecké oblasti Slovenska, postupne ich budeme predstavovať, pekné cyklotúry, zahraničné expedície aj moje vlastné, športové podujatia, budem robiť krátke portréty zaujímavých ľudí. Mám v úmysle prostredníctvom filmových odborníkov robiť recenzie horských filmov a pokúsiť sa prispievať k zvýšeniu kvality slovenskej horskej kinematografie. Chcem, aby sa ľudia k jednotlivým dielom vracali, aby nahliadli do bývalých dielov, pretože tam bola pekne spracovaná horská túra napr. prechod Soliskového hrebeňa s uvedením praktickým informácii ako je čas túry, možnosti istenia, náročnosť a podobne. Je toho veľa a nedokážem to tu všetko vymenovať. Pekné témy sú všade okolo, treba sa len pozerať.

27072935_10155350789469067_8723307599577623543_n

S RTVS je to niekedy na dlhé lakte a o kompromisoch. Myslíš, že všetko čo si uviedol vyššie sa ti podarí splniť?

Zatiaľ mám v RTVS úplne voľné ruky. Nikto mi nezasahuje do práce, nikto mi nevraví, aké témy musím robiť. Je to len na mne. Tému si vymyslím, urobím a pošlem. Riešia sa len technické veci, nie obsahové, ani formálne. Toto si veľmi vážim a teším sa z toho, dúfam, že to takto bude naďalej.

A čo bude s dlhšími filmami? Je s tým aspoň nateraz koniec, či plánuješ pokračovať v nastúpenom trende?

Ja filmy robiť chcem a dúfam, že budem. Je to súčasť môjho života. Vidím v tom zmysel, film mi poskytuje priestor na vyjadrenie, možnosť inšpirovať ľudí.  Aj teraz pracujem na filme o Petrovi Hámorovi, ktorý tiež spoluprodukuje RTVS, mal by byť do konca roka hotový. Samozrejme je to oveľa ťažšie teraz, musel som skončiť na troch reláciach TELEVÍKENDE, SLOVENSKO V OBRAZOCH a pomaly končím aj ŠPORTOVÉ NÁDEJE, sú to všetko relácie RTVS, ktoré som robil. Športové nádeje som dokonca točil, strihal aj spolurežíroval. Už to proste nestíham. Už len Extrémne v horách, a ak by sa mi podaril urobiť jeden dokumentárny film raz za dva roky, bolo by to fajn.

28537108_10211097473736281_996800299_n

V druhom vydaní relácie Extrémne v horách na Dvojke uvidíte reportáž zo zimného cyklonárezu na Magurke a 15 minútovú filmovú reportáž z Titanovej pasce vo Vysokých Tatrách. Premiéra je už v piatok 2.3.2018 o 16:30, repríza potom o deň neskôr 3.marca o 08:30 a tiež 4.marca o 07:30. Takže v piatok sa môžete tešiť na ⬇⬇⬇