Red Bull X-Alps 2011

Značka Red Bull, ako neúnavný sponzor množstva adrenalínových závodov a súťaží, podporuje aj jeden z najextrémnejších outdoorových pretekov v Európe – Red Bull X-Alps 2011.

Už len dva týždne zostávajú do štartu závodu, v ktorom musia súťažiaci prekonať viac ako 800km naprieč rakúskymi, talianskymi, švajčiarskymi a francúzskymi Alpami, len s pomocou chôdze a paraglidingu.

31súťažiacich vyštartuje aj tento rok z rakúskeho Salzburgu a skončí po 864km v Monackom kniežactve. Závod je monitorovaný najmodernejšími technológiami a očami miliónov divákov. Každý z pretekárov musí niesť všetko vybavenie na chrbte, okrem jedla a potrebných informácií, ktoré mu môžu byť dodávané jedným členom podporného tímu. Využívanie akýchkoľvek dopravných prostriedkov je striktne zakázané.

Keďže sa jedná o non-stop pretek, trasa nie je presne stanovená, každý pretekár si môže zvoliť stratégiu, aká mu najviac vyhovuje, samozrejme s dodržiavaním kontrolných bodov.

Prvý Red Bull X-Alps sa konal v roku 2003 a otvoril tak novú dimenziu dobrodružných závodov. „Je to oveľa viac než len Alpský prechod, je to dobrodružstvo, expedícia a súťaž v jednom“ tvrdí hlavný organizátor, bývalý profesionálny paraglider Hannes Arch.

Prvý ročník bol nesmierne náročný. Trasu začínajúcu na ľadovci Dachstein v Rakúsku s kontrolnými bodmi na Zugspitze v Nemecku, Mont Blancu a Mont Gros vo Francúzsku sa podarilo dokončiť iba trom pretekárom zo sedemnástich. Šťastným víťazom sa stal 35ročný Švajčiar Kaspar Henny , ktorému stačilo na dokončenie 11dní a 23hodín.

Švajčiarska nadvláda víťazov pokračuje dodnes, keď sa z víťazstva v doterajšej histórií neradoval súťažiaci s inou národnosťou. Po tomto ročníku bude možno všetko úplne inak. Svoje želiezko v ohni má aj Česká republika. Jan Škrabálek sa na štart postaví už po niekoľký raz. Medzi jeho najlepšie umiestnenia patrí 11.miesto z roku 2007 a čo je tiež pozitívom, pri všetkých jeho štartoch sa mu podarilo dostať do cieľa.

Honzo, držíme palce aj tento rok.

Viac o tomto extrémnom preteku nájdete TU