REPORT: Foto workshop Malá Fatra 2013

Jožoóó? Čo budeme robiť ak bude pršať? Zober fľašu a karty……..

Aj takto prebiehala konverzácia medzi mnou a lektorom foto workshopu Jozefom Sádeckým, tesne pred termínom. Fľašiek bolo niekoľko a karty sme našťastie nepotrebovali.

Počasie, základ úspechu

Asi nikdy predtým som tak intenzívne nesledoval počasie, ktoré sa menilo doslova z hodiny na hodinu. Sledovanie neprestávalo ani v piatok, po príchode do Terchovej, do penziónu „Pri Hati“, kde sa celý workshop odohrával.

Pôvodné plány sme po dohode s účastníkmi zmenili a ešte v ten večer sme vybehli na blízku lúku, kde Jožo vysvetlil základy krajinkárskej fotografie. Každý si cvakol pár záberov s Veľkým Rozsutcom a svorne sme sa pobrali na pivo. No verili by ste, že v piatok večer nebudú mať v krčme svetlé pivo? V piatok. Na Slovensku. Nepochopiteľné, ale pravdivé a tak nakoniec dobre padlo aj tmavé, ktoré bolo černejšie ako nadchádzajúca noc. Prečo?

Fotenie východu slnka

Už po príchode padali otázky ohľadom nočného výstupu na Osnicu a fotenia východu slnka. Jožo Sádecký je chalan, čo v nedeľu, kvôli foteniu inverzie, zobudí suseda bývajúceho o pár poschodí v paneláku vyššie so slovami – „pusti ma na balkón, z môjho mi zavadzajú elektrické káble“ – takže si dokážete predstaviť, že mu nebolo treba dva krát hovoriť.

Na stretko o 1:30 prišli všetci, nikto nezaspal a tak sme šťastlivo a na čas vyrazili smer Osnica. Kto zažil východ slnka na horách, ten  vie, že tento krehký okamih dokáže vyčariť úsmev na tvári aj tomu najnamosúrenejšiemu nocľažníkovi, ktorý sa celú noc triasol v stane od zimy. No a východ slnka v Malej Fatre, s pohľadom na hrebeň Nízkych, Západných a Vysokých Tatier, neďaleký Choč a doliny zahalené v hmle – to je ….radšej si pozrite pár fotiek, pochopíte….

Asi najvydarenejsia fotka z celeho workshopu - vychod slnka z Osnice

Počasie našťastie vydržalo, po troch hodinách fotenia na vrchole Osnice zostupujeme dole do Štefanovej. Pod Veľkým Rozsutcom, za pohľadov nechápajúcich a práve sa zobúdzajúcich Čechov, cvakáme spoločnú fotku a po príchode do penziónu si ideme spokojne, aspoň na pár hodín, ľahnúť.

Piatková prednáška v sobotu

Sobotné poobedie sme strávili prednáškou, ktorá bola pôvodne plánovaná na piatok. Rozoberáme si fotky každého z účastníkov, naučíme sa ako upravovať fotky, spojiť panorámu a už nám teta Michálková, majiteľka penziónu servíruje večeru. Najväčší úspech zožal dezert, niečo na spôsob Kinder Pingui, našli sa dokonca ľudia, čo ešte v nedeľu prehľadávali kuchyňu, či náhodou nezostal malý kúsok :D

Upršané nedeľné ráno prinútilo niekoho vyhľadať si skorší spoj domov a tí, ktorých neodradil májový dážď, absolvovali krátky výlet do Jánošíkových dier, kde sa naučili niečo o zásadách fotenia vody a vodopádov. Našťastie tri autobusy poľských turistov stretávame až pri odchode a tak sme si v absolútnom pokoji fotili čo hrdlo ráči.

Všetko sa raz končí

Priateľské podania rúk, úsmevy a ahoj na perách zakončili skvelý víkend plný zážitkov, priateľskej a pohodovej atmosféry. Na historicky prvom foto workshope, v termíne 10 – 12.5.2013, pod hlavičkou webu OutdoorFilmy.sk sa stretla naozaj skvelá partia zanietených ľudí a hoci sme boli každý z iného kúta Slovenska, alebo Čiech, som rád, že sme si mali čo povedať a budem rád ak sa ešte niekedy – aj na iných akciách ktoré máme v pláne – zasa stretneme. Ďakujem.

Jedno veľké ďakujem by som chcel vysloviť aj na adresu Jozefa Sádeckého, pre ktorého to bol prvý workshop v úlohe lektora a som rád, že sa jej zhostil naozaj výborne. Poďakovanie patrí aj rodine Michálkovej, ktorá nás v ich penzióne na celý víkend “prichýlila” a všetkým ostatným, ktorí sa na organizácií tejto skvelej akcie podieľali.

Dosť bolo slov, pozri si fotky a hlavne sleduj náš web, ak máš záujem podobnú akciu absolvovať, veľmi radi ťa privítame medzi sebou. Dovidenia, horám zdar a “nech Vás statív nebolí”….

 

A ešte pridávam krátke video, ktoré zachytáva atmosféru. Video natočil jeden z účastníkov workshopu – Pavol Tabak.