Rozhovor s Paľom Lášticom o tom, ako vznikalo video Zázrivá – cesta do rozprávky

Na Slovensku je veľa šikovných chalanov /napr. Matúš Lašan, Vlado Šifra/, ktorí začínali ako amatéri a dnes sekvencie z ich videí zdobia jingle reklám, zvučky seriálov, alebo po nich siahli dokumentaristi ako Pavol Barabáš, či Tomáš Hulík. Pavol Láštic, 32 ročný chalan zo Zázrivej, autor výborného timelapsu zo Zázrivej, jedného z najlepších videí zo slovenských hôr, je možno ďalším z nich…

10369031_10203044926101775_340618364937938269_o

 Ako si sa k foteniu/robeniu timelapsov dostal?

Už od malička som bol vedený k turistike a mám rád hory a prírodu. Samozrejme som si chcel tie chvíle občas pripomenúť aj z tepla domova a tak som sa dostal k foteniu… Keď mi kamarát prvý krát vravel o timelapsoch, tak som nemal páru o čom točí, ale potom som sa dostal k videu Patrika Paulínyiho – Nízke tatry a bol som z toho nadšený. To bol asi taký zlomový bod, hneď som si kúpil časovú spúšť k môjmu prvému foťáku a začal sa učiť, čo a ako.

 Spomínaš, že video je zložené z viac ako 17 000 fotiek a že vznikalo 3 roky, ale povedz, koľko bolo takých, čo si nepoužil? Prípadne momentov, kedy si vybehol na hory a nedoniesol si žiadnu použiteľnú sekvenciu?

Všetkých záberov bolo okolo 17-18 tisíc možno aj viac. Z toho som použil necelú polovicu… Samozrejme, že veľa krát som sa vrátil s prázdnou kartou, pretože podmienky neboli vždy ideálne, alebo som stiahol zábery do počítača a boli zle zaostrené, alebo sa mi pri fotení nočnej oblohy zahmlil objektív a podobne. Niektoré zábery som preto natáčal aj na dva-tri krát.

DSC_2666_outdoorfilmyDSC_6147_outdoorfilmy

 Robiť jeden projekt 3 roky je dosť zradné. Počas troch rokov sa človek a dobrý fotograf určite posúva a teda je veľká šanca, že zábery z pred troch rokov, vo finále už jednoducho nebudú dosť dobré. Nestalo sa ti niečo podobné?

Presne ako hovoríš… začal som s Nikonom D3100 a setovým objektívom a z tých prvých záberov som toho nakoniec moc nevyužil. Postupne som sa učil ako sa zlepšovať, dokupoval lepšiu techniku, vyrobil som si prvý slider a kvalita išla hore.

 Scéna zo silvestrovským Rozsutcom je poďla mňa top. Ktorú si ty najviac ceníš?

Áno tá je určite jedna z najlepších… a veru nebolo ľahké ukecať kamarátov aby v -20 °C išli na silvestrovský výstup o pár hodín skôr ako ostatní turisti, aby som si ja mohol urobiť nejaký záber :). Osobne nemám jeden záber, ktorý si najviac cením. Ja za každou scénou vidím aj príbeh ako to vznikalo, kto všetko bol so mnou, čo sme zažili a preto mám rád všetky, aj tie čo som nepoužil.

12656108_1137971379547459_1032774003_o

 Nejaký špeciálny zážitok z fotenia? 

Raz som bol s kamarátom Tomášom prespať na Stohu… najskôr nás cestou hore minula poriadna búrka, ale nakoniec sa to upokojilo a my sme si ustlali v čučoriedkach. Nad ránom sa na nás zvalil celý stan, akoby nám po hlavách prebehol medveď alebo nejaké zviera, psy začali brechať o dušu a my sme sa len horko ťažko dokázali pozrieť čo nás čaká vonku. Nič tam už nebolo… možno to bol len náraz vetra, alebo niečo podobné, ale do rána sme už oka nezažmúrili :)

 Veľa ľudí hovorí o tvojom videu, ako o jednom z najkrajších videí zo slovenských hôr. Čakal si, že bude mať úspech? Respektíve ako to celé vnímaš?

Vedel som, že video je na slušnej úrovni a veril som, že bude mať úspech, ale o takomto niečom, som ani len nesníval, a o to viac ma teší množstvo pozitívnych ohlasov.

12630996_1137971402880790_320361158_o

 Timelapsom z Malej Fatry si ma mimoriadne potešil. Moje obľúbené pohorie. Ako Zázrivčan máš k nemu asi podobný vzťah. Ktoré mieto v MF je tvoje najobľúbenejšie a prečo?

Áno Malú Fatru mám veľmi rád a keď mám čas a počasie to čo i len  trochu dovolí, vždy si niekam vybehnem. Z kopcov mám najradšej Stoh a Rozsutec a potom výhľady nad osadou Biela (2:17) a časť Zázrivej zvanú Balkán alebo Horná Plešivá (5:33), odkiaľ pochádza moja mama. Potom ešte bočný hrebeň od Veľkého Kriváňa cez Kraviarske, Baraniarky až do Tiesňav.

DSC_1262_outdoorfilmy

 Máš nejaký vzor na Slovensku alebo v zahraničí? Videá, ktoré sa ti páčia?

Zo Slovenských autorov som už spomínal Patrika Paulínyiho, vďaka ktorému som s tým vlastne začal, potom mám rád tvorbu Matúša Lašana. Zo zahraničných ma veľmi oslovili videá od TSO Photography a veľa ďalších.

 Plány do budúcnosti? Máš niečo rozrobené?

Ako som už spomínal, tak popri natáčaní tohto videa som si vyrobil vlastný slider a s posledným modelom si chcem začať budovať svoju značku rameCam zameranú na pomôcky pre timelapse a video. Samozrejme mám v pláne aj nejaké ďalšie videá, ale až čas ukáže, kde ma zaveje a čo všetko sa podarí.

Paľovi želáme dobré svetlo a vy sa vydajte na cestu do rozprávky a užite si krásu Zázrivej a Malej Fatry