Strážovské vodopády

Strážovské vrchy sú geomorfologický celok na rozhraní západného a stredného Slovenska. Rozprestiera sa v nich časť CHKO Strážovské vrchy so vzácnou flórou a faunou.

Najvyšší vrch pohoria je Strážov s výškou 1 213 m n. m. Najlepšia východisková trasa naň je z obce Pružina, po „novej“ žltej značke. Značka síce nevedie k Strážovským vodopádom, tie sú pod územnou ochranou národnej prírodnej rezervácie Strážov s navyšším stupňom ochrany, kde je pohyb mimo vyznačených turistických trás oficiálne zakázaný. Ponúka však zaujímavú túru v turistami nedotknutom prostredí. Napriek sprístupneniu tejto časti Strážova, ostávajú časti okolo vodopádov nedotknute, bez odpadkov, ľudí, hluku. Miesta, kde šanca stretnúť človeka je menšia ako šanca stretnúť medveďa. Miesta, tak tiché a tajomne ako sa dnes už ťažko hľadajú. Práve v tomto je pôvab týchto miest. Vyznačením chodníka medzi chatou Červíková cez Medvediu skalu do sedla pod Strážovom sa odkryli tieto úžasné miesta svetu, ale to čo je tam najkrajšie, možno nenávratne zmizne. Duch tohoto miesta, jeho samota, ticho a zabudnutie.

Video z tohto úžasného miesta pre nás pripravil Jozef Dovičin. Ak rozmýšľate kam ísť cez víkend, možno sme Vám práve dali tip na výlet.