The Patagonian expedition race®

Počuli ste už o Patagonia expedition race? O najextrémnejšom a najťažšom outdoorovom závode sveta? Že nie? Veľká chyba!!!

The land is diverse, the challenge real, the adventure untamed.
História tohto preteku zmiešaných štvorčlenných tímov sa píše od roku 2004, kedy 40 dobrodruhov z desiatich štátov, vrátane Českej Republiky, prešlo približne 520 km v divočine, akú môže ponúknuť snáď iba čílska Patagónia. S minimálnou pomocou a iba 17timi kontrolnými bodmi, museli za 9dní zvládnuť 212km na horskom bicykli, 168km na morskom kajaku a 140km trekkingu a  spoľahnúť sa iba na seba, svoje skúsenosti s prežitím vo voľnej prírode a fyzickú kondíciu.
V roku 2011 privítalo Čile už deviate pokračovanie (v roku 2006 bolo aj letné aj zimné vydanie) tohto extrémneho preteku. V snahe organizátorov kopírovať cesty indiánskych predkov, sa museli všetky tímy potýkať s pláňami, horami, ľadovcami, lesmi a močiarmi, riekami a jazerami a dostať sa do cieľa v čo najkratšom čase. Dôležitejšie než vzdialenosť však bolo dobrodružstvo a objavovanie jedného z najviac izolovaných miest na svete.

The PATAGONIAN EXPEDITION RACE® changes lives but does not award monetary prizes.
Patagonian expedition race nikdy v doterajšej histórií nemala rovnakú trasu, samotným účastníkom je vždy  oznámená až tesne pred štartom a aj to, spolu s nevyspytateľným čílskym počasím, robia tento pretek takým extrémnym.
Čo teda láka samotných účastníkov znova a znova si siahnuť na dno svojich síl? Peniaze určite nie, keďže víťaz nedostane žiadnu peňažnú výhru. Zrejme to bude intenzívny zážitok, ktorý ich bude sprevádzať po celý zvyšok života a víťazov česť, že práve oni boli najlepší závode, definovanom ako najdivokejší a najkrajší na svete.

Kedy uvidíme na štarte aj slovenský tím?
Podmienky výberu sú neúprosné. Okrem uhradenia nemalého štartovného (od 690-1190€ /tím), platia pre všetkých prihlásených, okrem víťazného tímu z predchádzajúceho ročníka, prísne kritéria. Do hlavnej súťaže sa dostanú len tímy s primeranými skúsenosťami čeliť tým najťažším výzvam.
Britský tím Adidas TERREX/Prunesco k takým určite platí, veď to boli práve jeho členovia, ktorým sa tento rok podarilo získať tretie víťazstvo v rade za sebou, po napínavom súboji s tímom z USA.  Iba doplním, že posledný ročník dokončilo iba šesť tímov zo štrnástich štartujúcich tímov.

Viac o tomto preteku nájdete TU

Atmosféru závodu The PATAGONIAN EXPEDITION RACE® vám priblíži aj nasledujúce video.