ROZHOVOR: Tomáš Kučera od vodného slalomu k filmovaniu

Hovorí vám niečo slovné spojenie Kučera & Bátik? Ani nie? Pre bližšiu predstavu jednalo sa o slovenských reprezentantov /Tomáš Kučera, Ján Bátik/ v našej najúspešnejšej olympijskej disciplíne, vo vodnom slalome v C2. Hovoríte si fajn, ale čo to má spoločného s našim webom. Odpoveď je jednoduchá, Tomáš Kučera, rodák z Liptovského Mikuláša, kde žije a trénuje, sa totiž veľmi rád potuluje po prírode, pričom natáča aj krátke videá.

13407079_10153851843903710_1079037571838005289_n

Tomáš sa canoe venuje už takmer 20 rokov. Precestoval skoro celý svet, navštívil Ameriku, Európu, Austráliu či Nový Zéland. Podľa jeho slov je veľa krásnych miest, ale vždy sa rád vracia späť domov k rodine a samozrejme do hôr Liptova. Keďže C2 vyradili  z programu OH a následne aj vyškrtli zo všetkých podujatí, tak sa Tomáš rozhodol zavesiť kanoe na klinec. a začal sa viac venovať filmovej tvorbe.  

 Keď si nám prvý raz poslal video na web, netušil som, že sa jedná o „toho slalomára“ Tomáša Kučeru. Ako si sa vôbec k záľube filmovania prírody dostal?

Často som chodieval do prírody, na chatu, huby či vysokohorské túry. No nefilmoval som. Až moji kamaráti Tomáš Kožák a Michal Uličný mi ukázali krásu prírody zachytenú na fotografii. Tam sú moje začiatky a základy, za čo im ďakujem. Ale viac ma to ťahalo k pohyblivým obrázkom a preto to filmovanie.

 Takmer vždy keď si píšeme, si niekde mimo Slovenska a trénuješ. Kedy stíhaš vôbec chodiť na hory?

Aj momentálne píšem zo Španielska, kde sme na pretekoch. Snažím sa vždy, keď mi to čas dovolí, aj keď ho nie je nazvyš. Keď som doma a mám aj hodinku čas, tak vždy vybehnem kuknúť známe miesta.

IMG_20150928_192231 (Large)

 Filmovanie prírody je total paradox, oproti adrenalínu v kanáli vodného slalomu. Musíš ticho, bez pohnutia sedieť, snažiť sa byť nenápadný…

Tréningové obdobie je veľmi fyzicky náročné. Pretekové je zase o psychickej vypätosti, a pri neustálom cestovaní si človek potrebuje niekde oddýchnuť, takže ja to beriem ako druh mojej regenerácie duše a mysli. Sadnem si niekde pod strom, oddychujem a pozorujem krásy našej prírody.

 Medzi tvojimi zábermi nechýbajú ani medvede – máš nejakú historku z natáčania? /nemusí to byť iba o medveďoch/

Nakoľko okolo Liptova je medveďov dosť, tak na záberoch nemôžu chýbať. Nespomínam si teraz na nejakú historku s medveďmi. Ale jednu z jelenej ruje. Ráno o druhej hodine som vyrazil za jeleňmi na Oravu, kde sem tam vybehnem dačo natočiť. Jelene krásne ručali, bolo ich tam veľa, no nepodarilo sa mi natočiť kvalitné zábery. Zážitok veľký, no bol som sklamaný, že odchádzam bez dobrého záberu. Keď som sa vracal domov, tak tesne pred Mikulášom okolo 11h som zbadal jeleňa na poli. Mal pri sebe čriedu jeleníc, ktorú si strážil. Rýchlo som strhol auto do poľa, odstavil a potichu sa približoval. Bol slnečný deň a pomerne teplo, no jeleňovi to nevadilo a krásne sa ozýval ručaním. Nafilmoval som a potichu odchádzam, aby som ich ďalej zbytočne nevyrušoval.

Paradox je to, že môžete mať vytipované miesta, no musíte mať aj šťastie. A to som ja vtedy mal. Super zážitok, rád na to spomínam.

IMG_20150930_120613

 Aké zvieratá sa filmujú najhoršie?

Všetky(smiech), zver je nevyspytateľná. Nie sú to herci, ktorí majú napísané v scenári tu sa postavíš a toto spravíš. Človek keď chce niečo vidieť, nafotiť či nafilmovať, musí do tej hory chodiť, chodiť a chodiť. Byť trpezlivý a určite sa dočká. Ja osobne som vďačný za každú príležitosť natočiť niečo zaujímavé.

 Do terénu chodíš točiť na istotu, alebo na náhodu? Resp. ľutuješ, že si niekedy nemal so sebou kameru?

Väčšinou chodím na istotu, teda na vytipované miesta. Odkiaľ je zver dobre pozorovateľná. Často chodím aj s Michalom či Tomášom (som ich spomínal v mojich začiatkoch), ktorí sú v lese častejšie a vedia o pohybe zveri. Ale rád hľadám aj nové lokality, na nové a zaujímavé zábery.

Viackrát sa mi už stalo, že som nemal kameru a obanoval som. Ale poviem si – asi to tak malo byť.

Medveď je prekrásne zviera a pri ich pozorovaní a filmovaní som pochopil, že to nie je žiadna krvilačná šelma, ako hlásia mnohé titulky bulvárnych novín. On si len hľadá svoj priestor na život, ktorého je čoraz menej a menej…Preto dochádza k častým stretom medzi človekom a medveďom.

IMG_20160518_214123 (Large)

 Môžeš prezradiť v akej lokalite vznikla väčšina záberov?  

Väčšina záberov, teda skoro všetky sú v okolí Liptova. Nízke a Vysoké tatry, Orava, okolie Liptovskej Mary, polia, lúky, lesy.

 Máš nejakého obľúbeného autora? Napr. amatéra z nášho webu, alebo profíka, ktorého adventure filmy sa ti páčia?

Nikoho konkrétneho. Rád si pozriem skoro všetko nové čo nájdem na vašom webe aj inde. Som v smere filmovania amatér a preto si často všímam techniky strihu, záberu, zvuku a snažím sa naučiť niečo nové. Veľmi sa mi páčilo video od Petra Vlkoviča- Život je bars krásny ,taký plný energie. A super zábery má Arollafilm.

Nemôžem si odpustiť túto otázku. Si profesionálny športovec v odvetví, ktoré je naše najúspešnejšie z hľadiska medailí na OH. Napriek tomu, že si aktuálny Majster Európy ide do Ria na OH iná posádka…

Áno, ide iná posádka, konkrétne bratranci Škantárovci, naši dobrí kamaráti v športe i mimo neho. Dopredu boli stanovené nominačné kritéria, v ktorých najlepšie obstáli práve oni. Takže pre nás boli majst.európy také malé OH, na ktorých sme si chceli napraviť chuť. OH budem sledovať už len v TV a budem im držať palce. (teda ak nebudem niekde v lese :-) (smiech)

11025874_819465511458700_6825725634794312552_o

 Nie sú tlaky slovenského zväzu /alebo verejnosti, či pretekárov/, aby sa povolil štart viacerým lodiam z jednej krajiny? Ako ty tento problém vnímaš?

Je to veľmi zložité, politika, do ktorej ja moc nevidím. OH majú obmedzené počty športovcov a to sa týka aj vodného slalomu. Je veľká škoda, že na to doplácajú krajiny, ktoré sú  v tomto športe dominantné, ku ktorým patrí aj Slovensko.


Pozrite si zaujímavé Tomášove videá  Liptov a jeho život okolo nás či  Liptov – tajomný život pod Tatrami