TOP 10 najkrajších jednodňových túr na svete

National Geographic zostavil zoznam desiatich najlepších jednodňových túr na svete, ktoré vás zavedú do krajín ako Nórsko, Nový Zéland, Egypt či Nikaragua. Každá trasa ponúka nové dobrodružstvo, a je len na vás či vyrazíte popri rieke, cez púšte, údolia či do hôr,všade vás čakajú tie najkrajšie miesta. Budete si užívať  výhľad na nádhernú krajinu, otestujete si svoje schopnosti a spoznáte nové časti sveta – to všetko za jeden deň. A kam by ste sa najradšej vydali vy?

1. TROLLTUNGA, Nórsko

Skalný zráz, ktorý sa kvôli jeho tvaru prezýva Trolov jazyk, vybieha vo výške 700 metrov nad fjordom v pohorí Skjeggedal na juhu krajiny. Trolov jazyk priťahuje vďaka svojmu unikátnemu tvaru veľkké množstvo turistov a fotografov z celého sveta. 

IMG_5621TIFF

15590873_1217207515029861_5623806697873793027_o
/foto od_Karol Nienartowicz – Mountain Photographer/

2. TONGARIRO Alpine crossing, Nový Zéland

Asi najznámejšia jednodňová túra na Severnom ostrove. Ak ste fanúšikom trilógie Pán prsteňov prídete si tu na svoje. Cesta prechádza sopečnou krajinou, ktorú použili filmári na stvárnenie krajiny Mordor. Jednoznačnou dominantou tejto túry je sopka Ngauruhoe (2 287m n. m.), na ktorú si môžete tiež vyliezť. Po ceste uvidíte aj krásne Emeraldové jazierka a ďalšie sopečné útvary, vrátane surealistického Červeného krátera.

3. CASCADE CANYON TRAIL, NP Grand Teton USA

Národný park Grand Teton je jeden z najstarších amerických národných parkov. Nedotknutá divočina, množstvo ľadovcových jazier, kľukatých riek, rôzne druhy voľne žijúcich živočíchov a nádherné pohorie Teton – to všetko spája v sebe táto 26 km dlhá cesta. Vydajte sa s nami na prieskum krajiny, ktorej dominujú špicaté vrcholky hôr, dravce a majestátna krása všade naokolo… Grand Teton – majestátna krása

Screen-Shot-2016-07-14-at-11.14

4. Hora Sinaj, Egypt

Hora Sinaj, spomínaná v Tóre, Biblii a Koráne je posvätným miestom židovskej, kresťanskej, ale aj islamskej tradície. Aj keď je presná poloha hory Sinaj dodnes neznáma, mnohí veria, že je ním Jabal Musa alebo Mojžišova Hora pri kláštore svätej Kataríny na Sinajskom polostrove v Egypte. 

Mount_Moses

5. PUEZ-ODLE ALTOPIANO, Taliansko 

V Dolomitoch nájdete množstvo turistických trás kratších ale i niekoľko dňových. Ak však máte na toto pohorie vyčlenený len jeden deň vydajte sa na takmer 20 km dlhú túru v NP Puez-Odle s najvyššími vrcholmi v južných Alpách. 

epic-day-hikes-puez-odle-italy.adapt.885.1
/foto od_ROBERT HARDING STOCK/ALAMY/

6. SENTINEL PEAK, Juhoafrická Republika

Špicaté, impozantné vrcholky dvesto kilometrov dlhej, masívnej horskej chrbtice južnej Afriky, Dračie hory – fascinujúci svet hôr, horských priesmykov a prírodných scenérií. Tu si užijete turistika ako z rozprávkovej knihy.

epic-day-hikes

7. Jazero ROCKBOUND, Kanada

Každý turista, ktorý smeruje do kanadských Rocky Mountains (Skalnatých vrchov), určite pri návšteve neminie národný park Banff, najstarší NP Kanady. Jednou z najlepších trás je práve k jazeru Rockbound, ktoré obklopujú vysoké skalné steny.

epic-day-hikes-rockbound-lake-banff.adapt.885.1
/foto od_YU LIU PHOTOGRAPHY/

8. HUMUULA-MAUNA KEA SUMMIT TRAIL, Hawai

Zabudnite na Everest. Najvyššiu horu sveta majú na Havaji. Havajská sopka Mauna Kea je vlastne najvyššou horou sveta a meria 10 205 metrov. Problém je však v tom, že šesť kilometrov jej výšky väzí pod morom. Nad zem vykukuje “len” 4205 metrov, čo pre horolezcov neznamená žiadnu veľkú výzvu. Navyše sa na ňu dá vyjsť autom, a keď napadne sneh, brázdia jej svahy lyžiari. Postaviť sa hore s lyžami, rozhliadnuť sa a v diaľke vidieť zelené palmy a modrasté more obmývajúce piesky pláží, to je absolútne unikátne a neopísateľné. Proste Havaj.

mauna-kea-above-the-clouds
/foto od_www.anddrinkthewildair.com/

Jej vznik má na svedomí obrovská zásobáreň magmy pod miestom, kde teraz stojí. Vyvrhovaním lávy, ktorá prerazila morské dno a jej následným ochladnutím sa sopka neustále zväčšovala, až presiahla výšku desiatich kilometrov.

9. Vulkán Maderas, Nikaragua

Dvojica sopiek vystupuje z jazera Nikaragua a vytvárajú ostrov Ometepe, hlavnú turistickú destináciu. Obe sú náročné, zatiaľ čo sopka Maderas je rozmanitejšia a na vrchole nájdete malé sopečné jazierko, v ktorom sa dá okúpať.

epic-day-hikes-mader
/foto od_DUKAS PRESSEAGENTUR, ALAMY/

10. SUBASHIRI TRAIL, Japonsko

Vydajte sa na cestu, ktorá vás dostane na vrch Mount Fuji, najvyšší bod Japonska a národný symbol. Začnite vo večerných hodinách 14 km dlhý trek, kde si môžete vychutnať výhľad na lesy, jazerá a osvetlené Tokio a ráno si užite výhľad na krajinu pri vychádzajúcom slnku.