Turistické palice: ÁNO-NIE?

K letu, ktoré u nás práve vrcholí, neodmysliteľne patrí aj turistika, či už v podobe krátkych výletov, niekoľko dňových túr, či dlhých expedícií. A k turistike v poslednej dobe zase neodmysliteľne patria teleskopické palice. Určite ste si pri návšteve našich hôr všimli, že ľudí, ktorí si pri výstupoch či zostupoch pomáhajú palicami, je čím ďalej tým viac. Nie je sa čo čudovať, keďže palice zlepšujú komfort chôdze, znižujú namáhanie chrbtice a zaťaženie kĺbov a svalstva nôh. Ale nájdu sa aj ich odporcovia, podľa ktorých je to len zbytočný luxus. Ako to teda s tými palicami naozaj je?

Správne používanie palíc je prvoradé

Teleskopické palice musia byť používané správnym spôsobom – vždy sa musia používať dve výškovo nastaviteľné palice. Palice kŕčovite nezvierame, ale ruky visia uvoľnene v pútkach. Rovnako dôležité je klásť obe paličky čo najbližšie k vertikálnej osi tela. Nasadenie palíc blízko tela prinesie väčšie odľahčenie, viac šetrí svalstvo rúk, lepšie sa prenáša zaťaženie. Nasadenie palíc ďalej od tela znižuje odľahčenie a stabilitu. Pri zostupe umiestňujeme palice pred telom a môžeme mať dlane na vrchu rukoväte. Dĺžku palíc volíme takú, aby predlaktie tvorilo s ramenom približne pravý uhol. Pri stúpaní sú o 5-10 cm kratšie, pri klesaní o 5-10 cm dlhšie, v závislosti od strmosti terénu.

Aké sú výhody používania palíc?

Pevnosť a telesná kondíciaexistujú dôkazy, že palice prispievajú k zvýšeniu svalovej hmoty tým, že sa pri ich používaní zapájajú aj svaly hornej časti tela, ktoré sa tým posilňujú. Dochádza tak vlastne k tréningu a spevňovaniu celého tela. Trekingové palice môžu zvýšiť množstvo spálených kalórií pri peších túrach v priemere až o 20 percent. 

Stabilita a rovnováha – podľa niektorých odborníkov zlepšujú palice držanie tela, rovnováhu a stabilitu. Trekingové palice poskytujú navyše dva kontaktné body s terénom, čo v podstate vedie k prevodu 2-nohých turistov do 4-nohých „zvierat“. S viacerým počtom kontaktných miest je menej pravdepodobné, že sa sklz premení v pád čo je výhodné pri prekonávaní rôznych prekážok, riek či na klzkom teréne.

Menej napätia pre kĺbypri chôdzi sú váhou nášho tela a batohu zaťažované najmä bedrové kĺby, kolená, kríže, chrbtica a svaly nôh a to hlavne pri zostupe, čo môže viesť k poškodzovaniu chrupavky. Meraniami sa zistilo, že zaťaženie kolenného kĺbu odľahčujú palice až o 30 % (zhruba o 250 ton pri dennej túre), celkovo nohám ich používaním odľahčíme za hodinu o 13 ton na rovine a o 34 ton pri klesaní a stúpaní a aj pomalšie nastupuje únava svalov.

“Meraniami sa zistilo, že zaťaženie kolenného kĺbu odľahčujú palice až o 30 % (zhruba o 250 ton pri dennej túre), celkovo nohám ich používaním odľahčíme za hodinu o 13 ton na rovine a o 34 ton pri klesaní a stúpaní a aj pomalšie nastupuje únava svalov.”

Okrem uvedeného, môžeme palice použiť aj ako snehovú sondu, pri stavbe núdzového prístrešku, na obranu proti túlavým psom, ako palicu na stan, statív fotoaparátu, dlahu pri úraze a pod.

Nevýhody

Ohrozenie stability pri nesprávnom používaní palíc, ak je vzdialenosť medzi telom a paličkou príliš veľká, je významne obmedzené odľahčenie chrbtice a môže taktiež vzniknúť aj silný moment sily. To môže ohroziť stabilitu turistu.

Zníženie citu pre rovnováhu – podľa niektorých môže dlhodobé používanie turistických palíc znížiť koordináciu pohybov turistu a tým i stabilitu, pričom ale v podvedomí sa môže cítiť bezpečnejšie. Táto nevýhoda je zreteľnejšia a môže viesť k istým problémom s rovnováhou, najmä v ťažkých horských úsekoch, kde sa paličky nemôžu použiť (úzke hrebene, lezecký terén) a výsledkom môže byť až pád.

Zníženie fyziologického obranného mechanizmu silný tlak a námahová stimulácia sú veľmi dôležité pre výživu kĺbových chrupaviek a tiež pre tréning a udržanie elasticity svalov. Dlhodobé používanie turistických palíc znižuje tieto fyziologicky veľmi dôležité stimuly.

Čo hovoria odborníci?

Pre zdravých turistov je ľahšie – z pohybovo-fyziologických dôvodov – naučiť sa a udržiavať pružnú, bezpečnú a chrbticu šetriacu techniku chôdze bez pomoci turistických paličiek. Turista by mal, podľa možnosti, čo najviac zmenšiť namáhanie chrbtice a kĺbov vykonávaním pružných a nárazy pohlcujúcich krokov. To znamená zostupovať malými, pružnými krokmi čo najpomalšie a rozhodne nepoužívať dlhé kroky alebo utekať dole svahom. Trasu treba voliť so serpentínami, neskracovať si cestu pri zostupe. Pri splnení týchto rád, zdravý turista a horolezec predíde problémom s chrbticou, dokonca aj po desaťročiach intenzívneho pohybu v horách.

Čo z toho všetkého nakoniec vyplýva?  

Palice sú, z mnohých dôvodov, určite veľkým prínosom pre turistov, ale na druhej strane musíme povedať, že ich nadmerné využívanie môže pôsobiť na náš organizmus negatívne. Takže treba určite zvažovať kde je vhodné ich použiť (náročnejšie výstupy a zostupy, celodenné či niekoľko dňové túry, expedície) a kde sa dá zaobísť aj bez nich (krátke výlety).

Určite nepoužívajte palice stále a majte na pamäti, že je to výborná pomôcka, ale nie nástroj na chodenie, ale konečné rozhodnutie je na zvážení každého z nás…