Viktor Beránek – kráľ spod Rysov

Viktor Beránek je jednou z najznámejších osobností Vysokých Tatier. Už presne 40 rokov spravuje jednu z najznámejších a najnedostupnejších vysokohorských chát vo Vysokých Tatrách – Chatu pod Rysmi.

Rodák z Prahy dodnes hovorí češtinou, ktorá v tomto drsnom prostredí pôsobí trošku exoticky. Keď mal Viktor Beránek asi 6 rokov, jeho rodina sa presťahovala na Slovensko, do obce neďaleko Popradu. Hory si rýchlo zamiloval, najviac ho fascinovala sloboda, ktorú v nich zažíval. Po okupácii 1968 sa Viktor rozhodol do hôr nasťahovať a živiť sa ako vysokohorský nosič. Šerpa. K tomuto rozhodnutiu ho “postrčila” aj tak trochu nutnosť – jeho rebélie proti socialistickému režimu. Pretože protestoval proti vpádu “spriatelených” vojsk, nedoštudoval školu a ŠtB mu strpčovali život viac, ako predpokladal. Preto do hôr doslova utiekol. Vedel, že tam je v bezpečí.

Film so slovenským podpisom

Marek Janičík, mladý režisér z Považskej Bystrice, o ňom natočil pri tejto príležitosti film, ktorý odvysielala ČT v rámci programu BABYLON. Teraz si ho môžete pozrieť v ich archíve.

beranek-ct