Zimné expedície na osemtisícovky – tvrdý boj v mrazivom pekle

Najväčšie výzvy zimnej himalájskej sezóny sa budú odohrávať na Mt. Evereste /8848 m/, K2 /8611 m/ a Nanga Parbate /8125 m/, kam sa vydalo niekoľko naozaj zvučných mien. U našich severných susedov najväčšiu pozornosť púta expedícia so snahou o vôbec prvý zimný výstup na K2. Druhá najvyššia hora sveta je totiž posledná osemtisícovka, ktorá v zimnom období vytrvalo odoláva.

uid_67
/foto: Rafal Fronia/

Narodowa zimowa wyprawa na K2 

Pod vedením skúseného Krzysztofa Wielického, ktorý bol pri troch zimných prvovýstupoch na osemtisícovky /Mt. Everest – 1980 , Kangchenjunga – 1986 a Lhotse – 1988 / sa na expedíciu vydali samí špičkoví horolezci. Adam Bielecki, ktorý má na konte zimný výstup na Gašerbrum I a Broad Peak, Rus Denis Urubko, ktorý bol pri dvoch úspešných zimných prvovýstup na Makalu a Gasherbrum II a zvyšnými nemenej skúsenými účastníkmi expedície sú Marek Chmielarski, Rafał Fronia, Janusz Gołąb, Marcin Kaczkan, Artur Małek, Piotr Tomala, Jarosław Botor a Dariusz Załuski. 

uid_1
/foto: Janusz Gołąb/

Expedícia budí v Poľsku obrovský záujem. Tamojšie ministerstvo športu a turizmu podporilo tento veľký projekt sumou 270 000 dolárov. Počasie na K2 sa umúdrilo takže členovia expedície začali s vynáškami všetkého potrebného do C2, ktorý sa nachádza v 6200 metroch. /Viac aktuálnych info Narodowa, zimowa wyprawa na K2 /

Pokus o prvý zimný výstup na Everest bez použitia umelého kyslíka

Alex Txikon, španielsky extrémny horolezec, ktorý vystúpil na 11 zo 14 najvyšších hôr našej planéty, znovu žije svoj minuloročný sen o zimnom Mt. Evereste. Jeho cieľom je prvý zimný výstup na najvyššiu horu sveta bez použitia umelého kyslíka. Jeho spolulezcom nie je nikto iný ako Pakistanec Muhammad Ali Sadpara, ktorý bol v roku 2016 spoločne s ním a Simone Morom u prvého zimného výstupu na Nanga Parbat.

26170888_1412928128834223_409074946588049880_o

Prvý zimný výstup na Everest uskutočnili 17. februára 1980 poľskí horolezci Krzysztof Wielicki a Leszek Cichy. Odvtedy sa len 13-tim horolezcom podarilo dosiahnuť vrchol v zimných podmienkach. Legendárny Ang Rita Sherpa vystúpil na vrchol bez použitia kyslíka 22. decembra 1987. Nakoľko jeho pokus nebol iniciovaný v zimnom období tento výkon v mnohých štatistikách o zimných výstupoch chýba.  Od roku 1993 v zime na vrchole Mt. Everestu nikto nestál.

18. BC

Ale späť k Alexovi. Tomu sa spoločne s jeho spolulezecom Muhammad Ali Sadparom a s dvojicou nepálskych Šerpov Pemba Bhote Sherpa a Nuri Sherpa podarilo v rámci aklimatizácie vystúpiť na vrchol náročnej sedemtisícovky na neďalekú Pumori /7161 m/. Podľa dostupných informácií sa jedná vôbec o prvý zimný výstup na túto horu. Podľa predbežných odhadov Alexa Txikona by sa finálny pokus o tento mimoriadny výstup mal uskutočniť v treťom februárovom týždni. Držíme palce.

Nanga Parbat alpským štýlom

Ďalší poľský horolezec Tomek Mackiewicz sa pokúsi o zimný výstup na Nanga Parbat čisto alpským štýlom. Je to už jeho siedmy pokus, pri ktorom mu bude robiť spoločnosť skúsená kráľovná osemtisícoviek Elisabeth Revol. Liezli spolu už v roku 2015, kedy sa na Nanga Parbate prebojovali až do výšky 7500 metrov. Dvojica má aktuálne za sebou aklimatizačný výstup do 7300 m. Posledné dva týždne bojovali so silným vetrom, ktorý sa posledné dni konečne utíšil a predpoveď hlási dobré podmienky. Takže dnes alebo zajtra by sa mali pokúsiť o vrcholový útok.

mackiewicz-revolv-nanga-1

Držíme palce všetkým expedíciám a želáme hlavne šťastný návrat domov…