V Himálajach tragicky zahynul šéf českých horolezcov Zdeněk Hrubý

V Himalájach zomrel predseda Českého horolezeckého zväzu (ČHS) Zdeněk Hrubý. Spolu s kolegom Markom Holečkom sa na expedícií v Pakistane pokúšali o prvovýstup juhozápadnou  stenou na jedenástu najvyššiu horu sveta, Gašerbrum I.

Hrubý s Holečkom už tento rok na začiatku sezóny ako prvý horolezci na svete zdolali alpským štýlom himalájsky 7349 metrov vysoký vrchol Talung. Výprava na 8068 metrov vysoký vrchol Gašerbrum I bola druhou časťou projektu, ktorý chceli obaja horolezci tento rok zakončiť ďalším prvovýstup alpským štýlom na Mount Foster (2105 m) v Antarktíde a vykonať prvý prechod tridsať kilometrového hrebeňa Smith.

Päťdesiatsedemročný Hrubý za svoj život vystúpil na osem osemtisícoviek vrátane Gašerbrumu I v roku 1997. O prvovýstup juhozápadnou stenou sa pokúšali s Holečkom už v roku 2011, kvôli zdravotným problémom Hrubého však neuspeli. “Zdeňka Hrubého vtedy postretli zdravotné problémy asi v siedmich a pol tisícoch metroch a vygradovali až v prasknuté žalúdočné vredy. To je problém aj tu, nieto v Pakistane uprostred hôr,” povedal pred výšľapom v Pakistane druhý člen expedície Marek Holeček.

Pre Holečka bol návrat na Gašerbrum I vytúženým. “Návrat pod tento kopec je vlastne návratom k láske, ktorú som si vysníval, a ak to dopadne, tak len dobre,” rozprával prednedávnom český horolezec. Či sa s Hrubým na vrchol dostali tentoraz, nie je jasné. Informáciu o úmrtí šéfa českých horolezcov potvrdila Radana Plevková z ČHS bez ďalších podrobností.

Zdeněk Hrubý bol tiež na Mount Evereste, kde sa dostal do výšky 8650 metrov, na obávanej K2 bol vo výške 8000 metrov, do 8100 metrov vyliezol aj na Kančendžongu. Pokúšal sa vystúpiť aj na Makalu.
V roku 2008 dostal spoločne s Radkom Jarošom hlavnú cenu Českého klubu fair play za záchranu dvoch poľských horolezcov, ktorí sa pri výstupe na himalájskou osemtisícovku Dhaulágiri dostali do ohrozenia života kvôli výškovej chorobe. Pri zostupe z vrcholu potom pomohli aj dvom vyčerpaným španielskym horolezcom. Hrubý, ktorý v minulosti pracoval aj ako námestník na ministerstve financií, po sebe zanechal ženu a dve deti.


Zdroj: Čt sport