Nový návštevný poriadok pustí turistov na Gerlach

Nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku možno prinesie sprístupnenie Gerlachovského štítu a niektorých ďalších vrcholov vo Vysokých Tatrách prostredníctvom vyhradených trás. „Uvedomujeme si, že určité kapitoly je potrebné novelizovať. Prešlo to našou vnútornou odbornou diskusiou a ukáže čas, do akej miery a kedy by sa to spustilo,“ povedal pre SITA riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko

Sprístupnenie by sa týkalo hlavne týchto trás:

  • Gerlachovský štít od Sliezskeho domu cez Velickú a Batizovskú próbu smerom k Batizovskému plesu
  • Lomnické sedlo – Lomnický štít
  • Zelené pleso – Baranie sedlo – Baranie rohy  – Téryho chata
  • Téryho chata – Ľadový štít – Malý Ľadový štít – Sedielko
  • Batizovská dolina – Končistá
  • Sedlo Váha – Kohútik – Vysoká

Nový Návštevný poriadok TANAPu predpokladá aj rozšírenie trás pre turistické a skialpinistické lyžovanie. K doterajším lokalitám by vo Vysokých Tatrách mohli pribudnúť Slavkovský štít od Hrebienka cez centrálny žľab, Mlynická dolina – Patria, v Mengusovskej doline od Popradského plesa cez Kôprovské sedlo až na Kôprovský štít a smerom k Žabím plesám do Sedla Váhy a späť, ďalej z Lysej Poľany cez Poľský hrebeň na Sliezsky dom a z Chaty Plesnivec cez Biele pleso k Zelenému plesu.

Z trás pre bežecké lyžovanie vypadli všetky lesné cesty, ale v návrhu sú uvedené ako vyhradené trasy pre bežecké lyžovanie turistické chodníky. Zmeny nastanú aj vo vyhradených trasách pre zjazdové lyžovanie. Kým v doterajšom znení Návštevného poriadku TANAPu boli uvedené konkrétne lyžiarske trate, ako Solisko na Štrbskom Plese, Hrebienok v Smokovcoch, Štart v Tatranskej Lomnici či Strednica v Ždiari, v novom návrhu už sú lokality pre zjazdové lyžovanie uvedené všeobecne ako Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Smokovce či Ždiar.

Čaká sa na schválenie zákona o ochrane prírody

Novinkou budú aj verejnosti voľne prístupné jaskyne. Takýmito jaskyňami by mali byť Hučivá diera a Elektrárenská jaskyňa. Aj v novom návrhu Návštevného poriadku TANAP zostáva zachovaná sezónna uzávera turistických chodníkov od 1. novembra do 15. júna.

Presný termín schválenia nového Návštevného poriadku Tatranského národného parku je podľa Pavla Majka len ťažké určiť.

„Musí sa počkať aj na novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má byť od januára budúceho roka,“ uviedol Majko. Podľa neho by bolo vhodné, aby sa nový návštevný poriadok uviedol do platnosti spolu s novou zonáciou a taktiež Programom starostlivosti o Tatranský národný park.

zdroj:/www.poprad.korzar.sme.sk/