Dolomitenmann 2014

Neoficiálne majstrovstvá sveta v pretekoch extrémnych štafiet Red Bull Dolomitenmann, sa pýšia priezviskom najnáročnejšieho štafetového preteku sveta. 126 štvorčlenných tímov tu bude bojovať nielen proti sebe navzájom, ale aj proti prudkým stúpaniam, vodnému živlu a mnohokrát nevyspytateľnému vetru. Všetci sa ale môžu tešiť na podporu asi 45 tisíc divákov!

Dolomitenmann sa, ako už zo samotného názvu vyplýva, každoročne koná v horskom teréne Dolomitov. Štafetové mužstvo sa skladá zo štyroch pretekárov, z ktorých každého čaká jeden úsek. Na náročnú trať vyrazí najprv bežec, ktorý odovzdá pomyselnú štafetu kolegovi, ktorého disciplínou je paragliding. Tretia časť závodu sa odohráva v réžii cyklistov a celé zápolenie zakončí vodný živel, pretekár v kajaku.

Tejto náročnej štafety sa zúčastňujú tímy zo 16 krajín, a po prvýkrát tu nechýba ani zastúpenie SR – tím SLOVAK ELEMENTS. V rakúskom Lienzi, v nadmorskej výške 670 m.n.m., sa 6. septembra ako prvý postaví na štart bežec Martin Vrábel. Čaká ho 11 kilometrový beh, ktorého cieľ je vo výške 2 441 m.n.m. Počas cesty, ktorá spočiatku vedie mestskými ulicami, sa bude musieť popasovať aj s náročnými skalnatými úsekmi.

Nič ľahké nečaká ani na ďalšieho člena tímu Rada Žideka, ktorého doménou je paragliding. Jeho úlohou je absolvovať osemkilometrový úsek, ktorý je rozdelený na dve časti. Po piatich kilometroch a pristátí sa musí s plnou výzbrojou vydať na približne kilometrový výšľap a následne sa opäť vzniesť do vzduchu. Podľa mnohých pretekárov je najväčšou lotériou vietor a o víťazovi disciplíny sa často rozhoduje práve v náročnom bežeckom intermezze.

Ako 3. vyrazí na trať RedBull Dolomitenmanna Braňo Sivák na horskom bicykli, ktorého čaká 16 kilometrový úsek s prevýšením 1600 metrov a snaženie slovenského tímu ukončí najmladší člen štafety – Martin Halčin. Preverí ho slalom a extrémne náročné sekcie na 5 kilometrovom úseku divokej vody a asi 35 minútový boj na rieke Dráva a Isel.

Všetky dôležité informácie sa dočítate na oficiálnom webe pretekov alebo na facebooku.

Držte chalanom palce.