SNOW FILM FEST 2014

SNOW FILM FEST je opäť tu a predstavuje tie najlepšie zimné filmy. Tradičný jesenný festival so zimnou tematikou zahŕňa filmy, ktoré boli v predchádzajúcom roku ocenené na najprestížnejších svetových festivaloch. Vybrané filmy iste zaujmú každého milovníka snehu, ľadu a zimných športov všeobecne. Premietať sa bude počas dvoch mesiacov vo viac ako 200 mestách v Česku a na Slovensku.

Od konca októbra do začiatku decembra sa bude SNOW FILM FEST konať od Tachova po Veľké Kapušany, vo veľkých mestách aj v menších dedinských kinách. Veľká pražská premiéra prebehne na festivale Obzory v nedeľu 2. novembra od 16:00 na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.

“Pri príprave programu ma uchvátili veľkolepé prírodné zábery a freeridové lyžovanie vo filme Supervention”, láka riaditeľka festivalu Katka Karlová na štvrťhodinový zostrih toho najlepšieho z dlho pripravovaného nórskeho filmu, v ktorom hlavný hrdina, o iného, skáče na zjazdových lyžiach z mostíka pre skoky na lyžiach. “Najviac sa ale teším na reakcie ľudí na nový film od Pavla Barabáša”, spomína ďalej film Polárnik od známeho slovenského režiséra, ktorého filmy sa na festivale SNOW FILM FEST alebo Expedičná kamera neobjavujú prvýkrát. Polárnik je portrétom Petra Valušiaka, ktorého s miernou nad sádzkou, doma nikto nepozná, ale vo svete polárnych výprav je jeho meno veľmi známe, pretože sa zúčastnil mnohých významných polárnych expedícií v zahraničných tímoch.

Film High Tension od známeho režiséra Petra Mortimera reaguje na aktuálny problém s komerčnými expedíciami na najvyššiu horu sveta, Mt. Everest. Základná zápletka filmu prebehla snáď všetkými svetovými médiami. Známi európski horolezci Ueli Steck a Simone Moro boli v stene Everestu napadnutí nepálskymi Šerpami! Vzťah horolezeckých expedícií s miestnymi šerpami je dlhodobo napätý. Šerpovia robia tú najnebezpečnejšiu prácu a ich odmeny tomu nezodpovedajú. Do určitej miery bolo otázkou času, kedy sa niečo takéto stane.

Arslanbob je meno mesta a horskej oblasti v Kirgizsku, kde miestni obyvatelia novo budujú horské turistické centrum. V zime sa nezamestnanosť zvyšuje na 80%. Snaha o rozjazd zimnej turistiky je preto jedinou šancou na prácu v priebehu tuhej zimy.

Bonusový film Vaya a la Cumbre rozpráva o sne lyžiarov mať vlastné lyžiarske stredisko a o problémoch pri prevádzkovaní freeridového areálu El Arpa v Čile. Oba filmy tak spracovávajú podobnú tému, ale juhoamerický a stredoázijský prístup dávajú zaujímavé porovnanie.

V bonusovej časti festivalu, ktorej výber záleží na konkrétnom usporiadateľovi v mieste premietania, zahŕňa aj krátky vizuálne dokonalý film Icefall o nočnom ľadolezení. Prašanové hody v Britskej Kolumbii a na Aljaške uvidíte vo filme Z A do K a zase späť a predovšetkým český film Huevo o skialpinistickej expedícii do Peru, v rámci ktorej sa Kejda Ski Teamu podarilo zlyžovať niekoľko šestitisícových vrcholov.

Na www.SnowFilm.cz môžete nájsť, ktoré premietanie sa koná najbližšie Vášmu bydlisku. Je tu kompletný zoznam s miestom a časom konania vo všetkých mestách.