Horyzonty 2014

Tri novembrové dni budú v Trenčíne opäť patriť dobrodružstvu, adrenalínu, prírode a športu. V dňoch 13. až 15. novembra sa bude tradične v priestoroch Posádkového klubu konať deviaty ročník festivalu Horyzonty.

Festival HoryZonty okrem profesionálnych filmov dáva už od začiatku priestor amatérskym filmárom, ktorí pri potulkách za poznaním, dobrodružstvom či adrenalínom zaznamenávajú svoje zážitky na kameru a chcú sa podeliť s nimi aj s ostatnými. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 22 filmov, z toho štyri prišli od tvorcov z Čiech. „Kvantita filmov nezatienila kvalitu a porota bude mať veľký problém s výberom,“ konštatuje riaditeľka festivalu Mária Dutková. Filmy sú, podľa nej, na veľmi dobrej technickej úrovni a dokážu upútať obsahom, témou aj spracovaním. Súťažné filmy neprofesionálnych tvorcov uvidia diváci počas troch festivalových dní. Hlasovaním môžu rozhodnúť o tom, ktorý sa im najviac páčil. Vyberať bude aj filmová porota. V tej tento rok zasadli kameraman a dvorný zvučkár festivalu Peter Kotrha, dizajnérka a režisérka Broňa Brtáňová a Tomáš Plánka.

Ďalšia súťaž festivalu je určená pre lovcov záberov. Tohtoročnou témou fotosúťaže je – Kto z koho.Pri jej výbere sme vychádzali z toho, že pôsobenie, pohyb a šport človeka v prírodnom prostredí je spojený s množstvom výziev. Výziev pre človeka, často aj pre prírodu samotnú,“  objasňuje Dutková.  Okrem ľudí, konfrontovaných s rôznymi prírodnými podmienkami či súpermi v športe, môžu fotografie zachytávať aj prírodné živly, úkazy alebo živočíchy. Súťažné fotografie treba poslať do 20. októbra 2014, víťazné a ocenené snímky budú tradične prezentované na výstave.

Organizátori dolaďujú program festivalu, ktorý dostáva konkrétnejšiu podobu. V rámci sekcie Dobrodružstvá vo Vyšehradskom regióne príde na festival maďarský moreplavec Gábor Rakonczay, ktorý dvakrát prepádloval oceán a dvakrát ho preplával na plachetnici. Spolu na mori prebrázdil viac ako 30-tisíc kilometrov. Je držiteľom dvoch Guinessových svetových rekordov.

Hosťami festivalu bude aj významný poľský ekológ a hydrobiológ Roman Žurek, či Trenčan Jaroslav Sámela, ktorý sa už viac ako tridsať rokov venuje rybárčeniu. V posledných rokoch sa zameriava  na lov dravých rýb. Niekoľkonásobný majster sveta družstiev aj jednotlivcov v love rýb na prívlač, festivalovým návštevníkom spoločne s ďalším predstaviteľom extrémneho rybolovu Petrom Procházkom z Česka porozprávajú o putovaní slovensko-českej rybárskej výpravy do Mongolska.

Festival vo štvrtok 13. novembra otvorí film Pavla Barabáša s názvom Polárnik. Film na pozadí dobrodružného príbehu v nehostinnej Antarktíde odkryje dušu polárnika, jeho vnímanie ľadovej pustatiny, chladu, nepredvídateľných nástrah, ale i pocity samoty, rozhodovania či inštinktívneho reagovania vo vypätých situáciách. Po skončení filmu porozpráva viac o svojich výpravách slovenský polárnik Peter Valušiak. Medzi jeho obdivuhodné výkony patrí napríklad aj prechod bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady.

Sprievodný program má tradičné miesto v posledný deň, v sobotu 15. novembra. Tvoriť ho budú osvedčené podujatia ako Nosičov sen, Beh o Pohár festivalu a psie záprahy. V priestoroch Posádkového klubu bude nainštalovaných aj niekoľko výstav, uskutoční sa viacero worshopov.