Arctic Bike 2015

Boris Krielen štartuje 15. januára 2015 svoju arktickú expedíciu, na ktorej prejde za 80 dní 7200 km na horskom bicykli. Počas najchladnejšieho a najtemnejšieho obdobia v Škandinávii, chce prejsť z Holandska až po Severný Mys (Nordkapp) a späť. Boris svoju expedíciu začne v holandskom Haagu, odkiaľ sa cez Švédsko a Fínsko dostane až na Severný Mys. Jeho spiatočná cesta bude viesť cez Nórsko. 

Po podrobnom preskúmaní obrovského množstva dát o priemerných teplotách a dennom svetle sa ukázalo, že je lepšie absolvovať trasu takto, proti smeru hodinových ručičiek, takže bude mať dlhšie dni a viac svetla pre najťažšie úseky svojej cesty, Nórsko. Aby to bolo ešte zaujímavejšie, vystúpy Boris počas cesty na najvyššie vrcholy Dánska (Møllehøj 171 m), Nórska (Galdhøpiggen 2469 m), Švédska (Kebnekaise 2113 m) a Fínska (Halti 1328 m). Kým vrchol Møllehøj je len malá”hrča” na inak rovnej ceste, ostatné tri kopce mu v zimných podmienkach dajú určite zabrať.  

Boris bude všetky svoje zásoby a potrebné vybavenie ťahať na malom vozíku. Noci bude tráviť vonku v stane. V pravidelných intervaloch – asi raz týždenne – plánuje zástavky na sprchu a dokúpenie zásob a doplnenie info na facebooku. Ak vás táto expedícia zaujala viac info o ceste, ako aj aktuálne info si môžete prečítať TU.