Dobrodruh roka

Už desiaty rok po sebe,”prečesával” National Geographic celú planétu v snahe nájsť najväčších „Dobrodruhov roka“, ktorí sú vybraní na základe jeho alebo jej mimoriadnych úspechov v skúmaní nových miest, extrémnych športoch, ochrany životného prostredia a humanitárstve. Táto súťaž sa za tú dobu stala veľmi populárnou a dnes je akýmsi míľnikom v tom, kto v predošlých 12 mesiacoch predviedol naozaj najextrémnejšie kúsky. Na 10 členný zoznam sa tento rok, dostali naozaj zvučné mená, ktoré stelesňujú ducha dobrodružstva rôznymi spôsobmi. A kto to teda je?

• Tommy Caldwell 

Známy amreický lezec, ktorý vo februári preliezol spolu s Alexom Honnoldom, ako prví na svete, hlavný hrebeň masívu Fitz Roy na hraniciach Čile a Argentíny, ktorý je dlhý približne päť kilometrov a vyžaduje si náročnú lezeckú obratnosť. Nezabránili im v tom ani nepriaznivé poveternostné podmienky.
Photograph by Corey Rich/Aurora Photos

• Ueli Steck 

Švajčiarsky alpinista, ktorý predvádza svoje umenie v najvyšších a najnebezpečnějších horách sveta. Tento rok skompletizoval svoje rýchlostné sólo výstupy na ťažké a nebezpečné himalájske štíty.

Photograph by Jonathan Griffith

• Liz Clark

Známa surferka, ktorá na 12 metrov dlhej plachetnici sama prekonala takmer 2100 kilometrovú vzdialenosť medzi ostrovmi Bora Bora a Kiribati. Počas búrky nespala 3 noci a nemala žiadne jedlo.

Photograph by Jody MacDonald

• Wasfia Nazreen

Bangladéšska horolezkyňa a aktivistka, ktorá tento rok výstupom na Carstensz pyramídu skompletizovala tzv. Seven Summits. Vystúpila na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov Zeme.

• Kit Deslauriers

Extrémna lyžiarka a účastníčka vedecko-športovej expedície do arktickej divočiny.

Photograph by Ace Kvale

• Erik Weihenmayer a Lonnie Bedwell

Dvaja nevidiaci kajakári, sa rozhodli preplávať Grand Canyon, aby tak prelomili bariéry medzi oboma svetmi – svetom vidiacich a nevidiacich.

Photograph by Skyler Williams

• Lewis Pugh

Vytrvalostný plavec, ktorý má rád extrémne výzvy. Raz plával 1km vo vodách v blízkosti severného pólu, kde bola taká zima, že mu praskli bunky v prstoch. O tri roky neskôr sa skoro utopil pri kúpaní v jazere Pumori, ktoré leží vo výške 5182 metrovt v blízkosti Mount Everestu a ľadovca Khumbu. Tento rok v auguste sa stal prvým človekom, ktorý dokončil diaľkové plávanie v každom zo siedmich morí, ktoré obklopovali antický svet: Stredozemné, Jadranské, Egejské, Čierne, Červené, Arabské a Severné more.

Photograph by Kelvin Trautman

• Will Gadd a Gavin McClurg

Tímoví paraglideri, ktorým sa podarilo dokončiť revolučný paraglaidingový traverzový prelet cez najdivokejšie miesta Severnej Amreiky 

Photograph by Jody MacDonald

• Aleksander Doba 

Šesťdesiatsedemročný poľský kajakár preplával na vlastoručne vyrobenom 7 metrov dlhom kajaku Atlantický oceán. Za 6 mesiacov sa, tento vášnivý vodák, dostal z Lisabonu až na Floridu. Takmer 9000 kilometrov prekonal len za pomoci pádla. Zásoby na pol roka, väčšinou sušenú stravu, si viezol vo svojom kajaku. Stal sa vôbec prvým človek, ktorému sa niečo také podarilo.

Photograph by Nicola Muirhead

• Matt Stoecker, Travis Rummel a Ben Knight

Traja filmoví tvorcovia, venujúci sa problematike stavania vodných nádrží. Svojimi filmami sa snažia prispieť k ochrane prírody a hlavne riek. Ich hlavná práca spočíva v snahe vrátiť rieky do ich prirodzeného stavu.

Photograph by Ben Moon

Títo všetci sa vďaka svojim výkonom na poli adrenalínového a outdoorového športu dostali do najužšej nominácie. Do hlasovania sa môže zapojiť každý z vás. Svoj hlas (jeden denne) môžete odoslať ktorémukoľvek zo svojich favoritov – hlasovanie prebieha až do 31. januára 2015. Tak kto si podľa vás zaslúži byť dobrodruhom roka?