T. Caldwell a K. Jorgeson prepísali lezeckú históriu

Dvaja americkí horolezci, Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson, sa stali prvými v histórii, ktorým sa podarilo voľne vyliezť juhovýchodnú časť El Capitanu v Yosemitoch. Deväťsto metrov vysoká žulová stena, tzv. Dawn Wall, je považovaná za najnáročnejšiu stenu na svete. Túto kolmú skalnú stenu zdolali, len s pomocou vlastnej sily, v stredu. 14. januára. Mali síce istiace laná, pre prípad pádu, ale liezli len pomocou vlastných rúk, nôh a chytov v podobe prasklín. Tie boli často veľmi ostré a veľmi drobné.  

Horolezci sa o výstup pokúšali 19 dní. Počas nich sa im nevyhýbali pády ani zranenia. Posledné týždne, Caldwell a Jorgeson trávili noci v stanoch zavesených na stene vo výške asi 350 m. Každý deň voľne vyliezli určitú dĺžku a večer sa, pomocou lán, vracali do základného tábora najesť a vyspať. Ráno potom začínali od posledného miesto výstupu. Tommy Caldwell začal plánovať tento výstup už takmer pred desiatimi rokmi a pred pár dňami bolo jeho úsilie nakoniec korunované úspechom.

Medzi prvými, ktorí im na vrchole El Capitanu, okrem rodiny a blízkych priateľov, gratulovali bol ďalší super lezec Alex Honnold.


/ photo by_Corey Rich photography – Corey Rich @coreyrichproductions /