Cestou necestou – zavíta do 15 slovenských miest

Putovný cestovateľský festival Cestou necestou vstupuje do svojho 3. ročníka. Organizátor a dlhoročný cestovateľ Michal Knitl všetok svoj čas a nadobudnuté skúsenosti dnes venuje tomu, aby inšpiroval aj iných ľudí cestovať. V marci predstaví nový a jedinečný koncept putovného festivalu, ktorý v termíne 7. – 29. 3. 2015 obíde 15 slovenských miest. V každom z miest sa predstavia aspoň 4 cestovatelia, ktorí porozprávajú o svojich zážitkoch. Najväčším bude týždňový festival v Bratislave s viac ako 50 prezentujúcimi.

Čaká vás cestovateľský maratón: 7. 3. v Trnave9. – 15. 3. v Bratislave16. 3. v Kremnici17. 3. vo Zvolene18. 3. v Banskej Bystrici19. 3. v Dolnom Smokovci20. – 21. 3. v Košiciach22. 3. v Prešove23. 3. v Liptovskom Mikuláši24. 3. v Ružomberku25. 3. v Žiline26. 3. v Martine27. 3. v Prievidzi28. 3. v Nitre a 29. 3. v Trenčíne

V každom meste sa predstaví so svojou prezentáciou organizátor Michal Knitl. Vo väčšine miest porozpráva o svojom životnom príbehu s názvom10 rokov na cestách a v niekoľkých mestách sa zameria na sever – Nórsko a Fínsko. Sprevádzať ho, okrem Trnavy, bude Pavol Bartuš. “Pali je autorom dvoch cestopisov, človek, ktorý ma v mnohom inšpiroval. Je verejnosti celkom neznámy. Niekoľkokrát prestopoval cez Irán, Pakistan, Čínu až do Indonézie. Cestuje bez stanu. Keď stopuje, kráča po ceste, až kým mu nezastaví auto. Ak chcú šoféri peniaze, šliape ďalej. V každej krajine sa dohovorí lokálnym jazykom. Človek s veľkou pokorou, ktorý spoznáva bežných ľudí, ako je on sám. Iba človek – tak ako sa volá aj jeho druhý cestopis,” hovorí Michal. 

Verejnosti najznámejšou osobou bude Jozef Banáš, ktorý porozpráva o svojich zážitkoch z Kašmíru. O Indii nám porozpráva aj Whisky, spevák zo Slobodnej Európy, ktorý v tejto krajine strávil spolu už niekoľko rokov. “Kto číta cestovateľské články a blogy, isto pozná Joža TeremaJanu ČavojskúVlada DudlákaJána HusáraRoba Kočana alebo Martinu Trginovú. Pre verejnosť sú však neznámi,” dodáva Michal. 

Organizátor sa veľmi teší aj na prezentácie Jána Kerekéša v Prešove a Košiciach. Väčšinu z posledných rokov strávil na cestách s domorodým etnikom a porozpráva dobrodružné príbehy z odľahlého miesta, kam sa ešte veľa ľudí nedostalo – Kalimantanu (Borneo). 

Kategóriou samou o sebe bude prezentácia profesionálneho fotografa Jána Husára s názvom Život vojnového fotografa – kam bežní smrteľníci nechodia. Zakladateľ Kyberie, Daniel “Hromi” Hromada, porozpráva o tom, ako sa vydal hladať bájnu rastlinu soma do Strednej Ázie. Vypočuť si príbehy Jána a Hromiho budete môcť v Bratislave a Kremnici. 

V piatich mestách sa predstaví aj Martina Trginová, ktorá porozpráva o Iráne, Indii a Islande. Prezentácie nás zavedú do takých pozoruhodných krajín ako Mjanmarsko, Antarktída, Grónsko, Bolívia, Peru, Kirgizsko, Arménsko, Indonézia, Kuba, India, Nepál a mnoho ďalších. Výjdeme do výšky 7000 metrov v Ťan-šane, na sopky na Kamčatke, budeme paraglajdovať v Indii, pomáhať deťom na Madagaskare a zvieratám v Južnej Amerike. Spoznáme mnohé neobjavené etniká, rôzne kultúry a náboženstvá či krásy planéty. Počas 3 týždňov uvidíme takmer 150 cestovateľských prezentácií. 

Od tohto roka spúšťame Expedičný fond, pomocou ktorého budeme podporovať slovenské expedície. Každý môže prihlásiť svoju expedíciu a žiadať o podporu. Podporíme toľko expedícií, čo nám financie dovolia – na podporu expedícií pôjde 50 % z 2 % z dane, ktoré môže darovať OZ Cestou necestou každý pracujúci. Veríme, že aj týmto podporíme cestovateľov, aby cestovali aspoň o pár týždňov v roku dlhšie. 


viac info na oficiálnom webe festivalu: www.cestounecestou.sk