Lezenie po zamrznutých Niagárskych vodopádoch

Niagarské vodopády tvoria prirodzenú hranicu medzi USA a Kanadou. Ročne priláka tento prírodný úkaz na 20 miliónov návštevníkov. Tento rok aj jedného špeciálneho – Willa Gadda.

Pár šialencov skúšalo vodopády zísť v sude, niekoľko ich zliezlo dole, ale Will Gadd je vôbec prvým človekom, ktorý ich vyliezol z dna. Stačilo len, aby časť vodopádov zamrzla.

/photo by_Greg Mionske - Red Bull Content Pool/

Svetoznámy horolezec Will Gadd a jeho spolulezkyňa Sarah Hueniken vyliezli zamrznutú ľadovú stenu vedľa Niagarských vodopádov. O tom, že raz vylezie na Niagarské vodopády, sníval Will od malička. Dlho si myslel, že táto úloha je nesplniteľná, nakoľko čakal, až bude dostatočná zima, aby sa prúd vody spomalil a mohol sa vytvoriť ľad, ktorý by bol ako-tak stabilný. 27. januára sa však všetko zmenilo, a ako vôbec prvví, vyliezli spolu so Sarah slávne Niagarské vodopády. 

/photo by Greg Mionske / Red Bull Content Pool/

Gadd si vybral 47 metrov dlhú líniu v časti zvanej Horseshoe Falls. Vzhľadom k ochrane prírody si musel vybaviť povolenie a dohovoriť sa na celej akcii so správou parku, ktorá mu ale vyšla v ústrety, a tak sa čakalo už len na dobré podmienky. Tie nastali koncom januára. Will vybranú cestu najskôr očistil od veľkých nestabilných blokov ľadu. Pri čistení zistil, že ľad nebol príliš kvalitný. V jeho štruktúre sa striedali vrstvy ľadu a pórovitého snehu, takže lezenie bolo trochu riskantné. Navyše Will liezol čistým štýlom iba s použitím ľadovcových skrutiek, žiadne nity a ďalšie fixné istenie.

/photo by_Keith Ladzinski - Red Bull Content Pool/

Jeho odhad obtiažnosti ľadu sa pohybuje okolo stupňa WI6+. Celkové prostredie pôsobí veľmi divoko. Will popisoval, ako liezol na okraji ľadu a tesne vedľa neho hučala mäsa vody o prietoku 150 000 ton vody za minútu. “Tá ohromná mäsa vody spôsobovala, že všetko okolo sa neustále triaslo. Liezol som tak blízko, že som sa mohol natiahnuť a cepínom sa dotknúť Niagarských vodopádov … Cestoval som po celom svete a hľadal tie najlepšie miesta na lezenie, ale Niagarské vodopády, jedno z najznámejších miest Ameriky, boli mojím celoživotným cieľom, o ktorom som si myslel, že nie je možný.”

Štyridsaťsedemročný Will Gadd sa dlhodobo špecializuje na lezenie ľadopádov. Pred niekoľkými rokmi objavil neuveriteľné ľadové štruktúry u Helmcken Falls – ohromnú previsnutú stenu zamrznutú vrstvami drobných kvapôčok z blízkeho vodopádu. Akoby stenu niekto nasprejoval. Nič podobné doteraz nikto neliezol. Ľadová klasifikácia razom vystúpila na úplne inú úroveň. Gladdova cesta”Spray On” bola prvá cesta v stupni WI 10 na svete. V oblasti Helmcken Falls urobil niekoľko ďalších vizionárskych línií, ako napríklad mixovú cestu”Overhead hazard” (klas. M13 +).