Hory a mesto 2015 – na aké filmy sa môžete tešiť?

Aj tento rok, si počas piatich dní festivalu Hory a mesto budete môcť pozrieť tie najlepšie outdoorové filmy. Filmová prehliadka zahŕňa filmy o lyžovaní, skialpovaní, horskej cyklistike, cestovaní, kajakovaní, horských športoch či kultúre. Gro programu však tvoria lezecké filmy. Tu je krátky výber toho, na čo sa môžete na festivale tešiť.

Metanoia 

/Metanoia, USA, 83 min, 2014, r. Jim Aikman/

Životný príbeh jedného z najlepších lezcov v histórii, vizionára a pioniera Jeffa Lowea, ktorý má na svojom konte viac ako 1000 prvovýstupov, a ktorý bojuje s nevyliečiteľnou chorobou. 

Reel Rock 9 – Yosemitské národné povstanie

/Reel Rock 9 – The Valley Uprising, USA, 80 min, 2014, r. Peter Mortimer a Nick Rosen/ 

Film mapuje históriu lezenia v Yosemitskom údolí, od Zlatého veku, ktorý sa začal v roku 1955, až po súčasnosť.

Jurek

/Jurek, Poľsko, 73 min, 2015, r. Pawel Wysoczanski/

Portrét Jerzyho Kukuczkujedného z historicky najlepších horolezcov a druhého človeka na svete, ktorý vystúpil na všetkých 14 osemtisícoviek.

Africká fúzia

/Africa Fusion, South Africa, 52 min, 2013, r. Nic Good/

Hodinové skalolezecké dobrodružstvo z Južnej Afriky kde v hlavne úlohe uvidíte Alexa Honnolda (USA) a Hazel Findlay (UK).

Cerro Torre

/Cerro Torre, Rakúsko, 104 min, 2013, r. Thomas Dirnhofer/

Veľkofilm o výstupe Davida Lamu na Cerro Torre juhovýchodnou stenou. Cesta žulová ihla sa považuje za najťažšiu na svete a nikto ju ešte nepreliezol voľným štýlom. Dokumentárny film o lezení, priateľstve a premene. 

Nováčik

/Novato, Španielsko, 18 min, 2014, r. Jon Herranz/

Francisco Marin, tiež známy ako “Novato”, je 61-ročný lezec a jediná osoba na svete, o ktorej sa vie, že v 60-tke vyliezla 8b+ (5.14a).


Celý program nájdete na webe festivalu www.horyamesto.sk