Dobrodruhom roka je Aleksander Doba

V decembri minulého roku sme vás informovali o tom, že sa môžete zapojiť do hlasovania o Dobrodruha roka. Už desiaty rok po sebe,”prečesával” National Geographic celú planétu v snahe nájsť najväčších dobrodruhov, ktorí boli vybraní na základe jeho alebo jej mimoriadnych úspechov v skúmaní nových miest, extrémnych športoch, ochrany životného prostredia a humanitárstve. Na 10 členný zoznam sa dostali naozaj zvučné mená, ktoré stelesňujú ducha dobrodružstva rôznymi spôsobmi. A kto to teda nakoniec vyhral?

Víťazom verejného hlasovania sa pre rok 2015 stal 67 ročný poľský kajakár Aleksander Doba, ktorý uskutočnil najdlhšiu a najťažšiu plavbu na kajaku. Aleksandrovi sa v hlasovaní podarilo predbehnúť také mená ako je Tommy Caldwell či Ueli Steck.

Na vlastoručne vyrobenom 7 metrov dlhom kajaku Aleksander prepádloval Atlantický oceán. Za 6 mesiacov sa, tento vášnivý vodák, dostal z Lisabonu až na Floridu. Takmer 9000 kilometrov prekonal len za pomoci pádla. Bola to už jeho druhá plavba. Prvýkrát sa mu podarilo preplávať Atlantik v roku 2010 z afrického Dakaru do Brazílie a v roku 2016 plánuje ďalšiu plavbu, tektokrát z New Yorku do Európy.

Počas svojej plavby bojoval najviac s odpadom a nie s vlnami, búrkami či žralokmi. Zásoby na pol roka, väčšinou sušenú stravu, si viezol vo svojom kajaku. Stal sa vôbec prvým človek, ktorému sa niečo také podarilo.

Dôchodca Aleksander, ukazuje všetkým, že pre splnenie všetkých snov, nie je vek limitujúci. Ľudia sa ho často pýtajú ako je vlastne starý. Ale on vždy so smiechom odpovedá: “nie som starý, som vlastne 67 ročný mladík”. 

Plavbe na kajaku sa začal venovať až od 34 rokov a na cestu naprieč Atlantikom sa nijako špeciálne nepripravoval. Podľa jeho slov je turista a turisti vo všeobecnosti na svoje cesty moc netrénujú. 

Gratulujeme!