10 vecí, ktoré vás naučí cestovanie

Cestovanie vás naučí. Kým Nový Zéland a Austrália vám dá krásne fotky hodné 1000 likes, ocitnúť sa sama v Indii alebo Bangladéši vás naučí – hlavne o sebe.

1. Cestovanie vás naučí nemíňať na nepotrebné veci. Kým doma miniete pokojne 100 eur za nákup handier v nákupnom centre, po 9-tich mesiacoch cestovania s 12 kilami na chrbte si povzdychnete už len pri slove “nákupné centrum” – wtf? Veď za 100 eur cestujete 7 dní po Indii so všetkým.

2. Cestovanie vám dodá sebavedomie. Kým doma sa na vás tlačia reklamy s modelkami, kozmetickými prípravkami, oholené mužské hrude, tam “vonku” v rozvojových krajinách je ťažké nájsť ženu s make-upom. Konečne si pripadáte super úžasne aj s tým, čo vám príroda nadelila.

3. Cestovanie vám dá slobodu ducha. Kým doma žijete nejaký ten stereotyp a robíte väčšinou to, čo musíte, tam vonku robíte to, čo chcete a kedy chcete.

4. Cestovanie vám dá slobodu slova. Kým doma v práci si veľakrát musíte kúsnuť do jazyka, tváriť sa distingvovane, tam vonku môžete byť konečne sám sebou a užívať si to.

5. Cestovanie vám dá nových priateľov. Nielen takých, čo stretnete vo vlaku, v hoteli, na ulici a máte spoločné už len to, že ste cudzinci. Ale priateľov, ktorých stretnete 3x v živote na čaji a rozhodnete sa spolu túto štreku absolvovať spolu, prípadne sa k vám pridajú v New Delhi a nezbavíte sa ich ďalšie mesiace. Absolvujete spolu zážitky, ktoré vymazať našťastie nejdú.

6. Cestovaním sa prejaví vaša osobnosť, jej silné aj slabé stránky vyplávajú na povrch. Spoznáte skvelého chlapa, ktorý sa nezľakne silnej osobnosti, a pred ktorým sa nemusíte na nič hrať.

7. Cestovanie vám dá triezvu hlavu. Veľa vecí zrazu vidíte inak. Problémy beriete ako výzvy, nie ako prekážky.

8. Cestovanie vám dá vieru, že dokážete spraviť čokoľvek, čo si zaumienite. Dlhodobé cestovanie sa vám zdá spočiatku nemožné. Ale po takejto ceste viete, že keby ste mali chuť, tak si kúpite jednosmernú letenku do tramtárie na 3 mesiace a idete aj zajtra. Avšak, už to nie je pre vás výzva, lebo ste si vedomí toho, že je to vcelku jednoduché, stačí IBA chcieť.

9. Cestovanie vás robí kreatívnym. Každý deň nové vnemy, situácie, ľudia, prostredie. Chcete začať podnikať? Choďte cestovať, hneď dostanete nové nápady a škola obchodovania v Indii vám zaručí úspech.

10. Vďaka cestovaniu si vážite svoj čas. Čas na rodinu, priateľov, čas na svoje záľuby, čas na prácu, ktorú chcete robiť s radosťou.

Cestovať v čase späť však nie je možné. Vezmite teda čas, kedy ste tu, do svojich rúk a pokúste sa ho vyplniť tak, aby Vám jedného dňa nebolo ľúto, že ste ho mohli využiť aj lepšie. Cestovaniu zdar :)


Ak váš článok zaujal, viac fotiek, úvah, zážitkov ale aj tipov na cestu môžeš nájsť na webe backpackeri.sk alebo facebooku.